Fysik

Omvendt proportionalitet, modstand og tværsnitsareal

10. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

Hej alle :) Jeg tænkte på om der ikke lige var nogle der kunne give mig en hånd med denne opgave? :)

Jeg har en hyperbel med forskriften y=0.047201*x^-801993.

Hyperbelen viser sammenhængen mellem resistans og tværsnitsareal. 

Jeg har tværsnitsarealet på x-aksen og resistansen på y-aksen. 

Det skal lige siges at leder vi har anvendt er en konstantan tråd. Alle de forskellige mål er konstantan af forskellige tykkelse med samme længde. 

Det jeg gerne ville vide var, hvad er tykkelsen og hvad er resistansen i forskriften y=0.047201*x^-801993.

Og hvordan kan jeg pytte de informationer jeg får ind i forskriften: resistiviteten=A*R/l

Tak på forhånd ;)


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

y=resistancen R

x= areal ,  = pi*radius2  ,  radius=tykkelse/2

Du kan putte den y-værdi du får i forskriften ind på R's plads.

x kan du putte ind på A's plads.

 

Evt. samle det til  resistivitet =  x* (0.0472*x^-801993) / Længde


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. april 2012 af peter lind

Den formel du angiver har intet med en hyperbel eller modstanden i en tråd at gøre. Kalder du arealet af tråden for x gælder  R =  ρ*L*x-1 hvor R er modstanden af tråden ρ er den specifikke modstand og L længden af tråden


Svar #3
10. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

Men når jeg skal finde arealet, så skal jeg vel tage gennemsnits arealet af de informationer jeg har ikke? :) For jeg skal jo vide hvad x er for jeg kan finde resistancen ikke? :) 

I min opgave skal jeg efter jeg har fundet resistancen, proppe den ind i den formel du nævnte Peter :) R =  ρ*L*x-1 bare hvor ρ er isoleret. For jeg skal ud fra mine målinger finde resisiviteten af konstantan. ρ=r*x/l sådan ser formlen ud når den er isoleret ikke? eller hvad? :b


Svar #4
10. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

Tænkte også på, den formel jeg angav før resistiviteten=A*R/l er det kun for proportionelle linjer? :) Den opringelige formel er R=resis*l/A jeg har bare lige isoleret resistiviteten :)


Brugbart svar (2)

Svar #5
10. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Arealet, x, udregner du jo af tykkelsen (= diameteren Ø) ... x= 3,14*(Ø/2)^2

så udregner du y, og putter x og y ind i resistivtets-formlen og finder ρ. Dette gør du for hver tråd. Herefter tager du vel gennemsnittet af alle udregnede ρ.


Brugbart svar (2)

Svar #6
10. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Svar #4 

Jo, det er rigtigt nok det du har gjort !


Brugbart svar (2)

Svar #7
10. april 2012 af peter lind

Det er den specifikke modstand ikke modstand. Jeg ved ikke hvilken data du har og dermed hvad du mener med gennemsnitsarealet.; men rent umiddelbart ser det ikke rimeligt ud


Svar #8
10. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

Jeg skal ud fra de informationer jeg har fået angive resistiviteten af konstantan tråd.

Jeg har 4 forskellige tykkelser af konstantan tråd: 0.15mm, 0,2mm, 0,25mm, 0,5mm. Når jeg skal 

0,15mm har et areal på 0,017663mm^2, har 1,5ohm

0,2mm har et areal på 0,0314 mm^2, 0,7 ohm

0,25mm har et areal på 0,049063mm^2, 0,4 ohm

0,5mm har et areal på 0,19625mm^2, 0,2 ohm

Jeg proppede det ind i mit ti-nspire program og fik en omvendt proportionalitet med forskriften 

y=0.047201*x^-801993.

Jeg ved nu at for at finde resistiviteten skal jeg bruge formlen

R =  ρ*L*x-1 

isoleret: 

ρ=R*x/l

Så er mit spørgsmål bare her til sidst, skal jeg finde R gennemsnit og og A gennemsnit først og så putte det ind i formlen eller ville det være bedre hvis jeg tog gennemsnittet af resistiviten når jeg har pyttet alle mine forskellige tal ind? ;) Tak for hjælpen begge to!!

 


Svar #9
10. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

Tror jeg har den tak for hjælpen ! ;)


Brugbart svar (2)

Svar #10
10. april 2012 af peter lind

Fint at du selv har fundet ud af det. Jeg vil bare lige for en sikkerheds skyld gøre opmærksom på 2 ting.

1. Du mangler længden

2, Den regression er umulig. potensen skal være -1 ikke 801993


Brugbart svar (2)

Svar #11
10. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Tabelværdien for konstantan er 0,49. Tjek om du får det samme.

 

Jeg ved ikke om du ikke helt skulle have sprunget regressionen over og i stedet have puttet tallene ind i den sidste formel. Så ville du have fået 4 tal for resistiviteten, som gerne skulle være ret ens og cirka 0,49 (målt vha mm^2)

 


Skriv et svar til: Omvendt proportionalitet, modstand og tværsnitsareal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.