Matematik

Tangent til ligningen

11. april 2012 af C21222L (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Gider I se på denne opgave - jeg er helt lost. 

Vedhæftet fil: Opgave 14.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Bestem først ligningen for tangenten til grafen for f(x) i punktet P(a , f(a)) . Bestem så tangentens akseskæringspunkter.


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. april 2012 af peter lind

Det er ikke en tangent til en ligning du skal finde. Sådan noget findes nemlig ikke. Du skal finde ligningen for en tangent til grafen for en funktion f(x) i (x0, f(x0)) Ligningen bliver

y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)

i opgave b skal du erstatte x0 med a  og løse den fremkomne ligning for henholdsvis x = 0 og y=0


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. april 2012 af Krabasken (Slettet)

f ' = 2a-6
 

y - y0 = f ' *(x-x0)
 

y-f(a) = (2a-6)(x-a)
 

y-(a-3)^2 = 2ax-2a^2-6x+6a
 

y = 2ax-2a^2-6x+6a+a^2-6a+9
 

y = (2a-6)x+(9-a^2) = 9-a^2 for x=0
 

x=(a^2-9)/(2a-6) for y = 0
 

Q = (0 , 9-a^2)
 

R = ((a^2-9)/(2a-6) , 0)

------------------------------
 

T'(a) = (gang ud og differentiér) = -(3a^2)/4 - 3a/2 + 9/4 = 0
 

a = (-3) og 1
 

Dvs. T(a) = 8 er maksimum for a = 1

;-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Eftersom funktionen T(a) er defineret på et afsluttet interval [0 ; 3], er det ikke tilstrækkeligt blot at løse ligningen T'(a) = 0 og finde en løsning til denne ligning i intervallet [0 ; 3] . En fortegnsundersøgelse for T'(a) vil vise, at der er lokalt maksimum for funktionen for a = 1 , og en beregning af funktionsværdierne T(0) og T(3) i intervallets endepunkter afslører så endegyldigt, at funktionen vitterligt antager sit maksimum for a = 1.


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Naturligvis er dette undersøgt - men jeg vurderede, at den diskussion ikke i praksis forventedes,

at være en del af opgaven -


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. april 2012 af mathon

overskriften er umulig:

           en ligning har ingen tangent

men
          ligningens graf har evt. en tangent.


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. april 2012 af Krabasken (Slettet)

# 6

- Helt korrekt - men det er påtalt allerede i # 2   ;-)


Skriv et svar til: Tangent til ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.