Fysik

Keplers 3. lov

15. april 2012 af mimok (Slettet)

Jeg har fået en opgave for til i morgen vedr. Keplers 3. lov og efter at have siddet med opgaven i ca. 1 time giver jeg nu op. Jeg er ikke sikker på, hvordan opgaven skal regnes, Opgaven lyder:
Hvis der regnes i SI-enheder, er konstanten i Keplers 3. lov lig med (G*Msol)/4*π2, dvs. at k=(G*Msol)/4*π2
Bestem herudfra solens Masse.
Jeg kan ikke se, hvordan jeg skal starte.

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (3)

Svar #1
15. april 2012 af peter lind

Jordens omløbstid er 1 år. Slå jordens middelafstand og G op i en bog eller en tabel. Sæt det ind i Keplers 3. lov og du har en ligning til at bestemme solens masse


Svar #2
15. april 2012 af mimok (Slettet)

Okay.

Jeg har også en anden opgave, som jeg er lidt usikker på.

Men jeg skal eftervise Keplers 3. lov

Jeg har fået følgende data:

Middelafstand a i AU 0,387 0,723 1,000 1,523 5,201 9,539
Planet           Merkur Venus Jorden Mars Jupiter Saturn
Omløbstid T i år 0,241 0,615 1,000 1,881 11,862 29,458

Jeg har lavet en potensregression, og fået funktionsforskriften f(x)=1*a^1.5

Men jeg ved ikke, hvad mere jeg skal gøre. Men jeg ved at Keplers 3. lov siger T^2=k*a^3 , er der bare blevet taget kvardratroden på begge sider?
Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal skrive næst i eftervisningen af Keplers 3. lov.

Forklaringsgraden er 1, så den må være meget præcise data.


Brugbart svar (3)

Svar #3
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du har fundet, at T = a3/2 , finder du jo ved kvadrering, at T2 = a3 .


Brugbart svar (3)

Svar #4
15. april 2012 af peter lind

T = f(x) = a1,5 kvadrerer du den får du T2 = a3 , hvilket er i overenstemmelse med Keplers 3. lov med k = 1 i de angivne enheder


Brugbart svar (3)

Svar #5
15. april 2012 af mathon

 

                                         Msol = 4π2·R3 / (T2·G)

                                         Msol = 4π2·(149,6·109 m)3 / ((3,15569·107 s)2·(6,67259·10-11 m3/(kg·s2)) =

                                                                                                                                  1,98971·1030 kg


Svar #6
15. april 2012 af mimok (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (2)

Svar #7
15. april 2012 af mathon

                                                   T2 = k·a3

                                                   T2 = (2,97355·10-19 s2/m3) · a3

                                                   T = (5,45303·10-10 s/m3/2) · a3/2


Svar #8
15. april 2012 af mimok (Slettet)

#5 og #7

hvor findes alle de tal, som  som du bruger? Skal de beregnes på en bestem måde? Jeg kan ikke finde dem i min FysikABbogen1.


Brugbart svar (2)

Svar #9
15. april 2012 af mathon

 med Solen som centrallegeme
 kan, når planeternes kredsløb
 beregnes som tilnærmelsesvis
 cirkulært, benyttes
              at
                   tyngdekraften på planeten med massen m er lig med centripetalkraften på planeten
                   med middelomløbsafstand a

hvoraf
                                                     tyngdekraft      =       centripetalkraft

                                                   G·m·Msol / a2     =       m·ω2·a

                                                   G·Msol / a2         =       ω2·a

                                                   G·Msol / a3         =       ω2

                                                   G·Msol / a3         =       ((2π)/T)2

                                                   T2 / a3               =       4π2 / (G·Msol)

                                                   T2 / a3               =       4π2 / (G·Msol)

                                                   T2                     =       4π2 / (G·Msol) · a3

                                                   T                       =       2π / √(G·Msol) · a3/2

 

 

 

 


Svar #10
15. april 2012 af mimok (Slettet)

Okay, så dvs. at Jordens omløbstid om Solen er: 3,15569·107 s ?


Brugbart svar (2)

Svar #11
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, antallet af sekunder i 1 år er jo

Tsek = 365,25·24·60·60 ≈ π·107


Skriv et svar til: Keplers 3. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.