Fysik

Find kapacitansen vha. graf.

16. april 2012 af Linuz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder her og grubler over min fysikrapport. Jeg er blevet bedt om at skulle finde kapacitansen af en kapacitor vha. af en graf, med spændingen som funktion af tiden. Vi har selv målt denne graf, og kan findes på følgende link:

http://i.imgur.com/NdrLF.png

Så hvordan kommer man frem til kapacitansen?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. april 2012 af peter lind

Der er ikke nok til at man kan finde kapacitansen ud fra det. Kan vi ikke få måleopstillingen. Der indgår formodentlig også en modstand, som skal kendes.


Svar #2
16. april 2012 af Linuz (Slettet)

Jo, der indgår ganske rigtigt en modstand. Modstanden er på 1520000 Ohm. Jeg har på nuværende tidspunkt ikke nogen tegning over opstillingen (kun et billede), men hvis det virkelig er nødvendigt, kan jeg godt lave en.


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. april 2012 af mathon

 

              opladning eller kortslutning af kapacitor over 1,52 MΩ ?

                   
                          opladning                                         kortslutning

                    
                          u =
Uo·[1 - e-t/RC]                               u = uo·e-t/RC
 


Svar #4
16. april 2012 af Linuz (Slettet)

Jeg er faktisk ikke helt sikker. Det var meningen at vi skulle have lavet en afladning, men vores opsætning gjorde at vi opladede den i stedet (-5,7V ->0V). Ved ikke om dette er en kortslutning.


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. april 2012 af peter lind

Det var da en gevaldig stor modstand.

jeg går ud fra at modstanden blot er sat i serie med en spændningsforsyning. Så vidt jeg kan se er kapacitatoren blevet afladet. Så følger spændningen formlen V  = V0*e-t/RC.  På billedet er angivet sammenhængende værdier af tid og spændning. Jeg vil foreslå at du laver eksponentiel regression på de data  og derudfra finder R*C


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Forslaget i svar #5  lyder rigtigt, så brug det, men her er et forslag helt ude i kamikaze niveau.

kapacitans c.

Energi = 1/2 * c * U2

Energi / tid = U2 / R 

Samles til... 1/2 * c = tid / R  =>  c = 2*tid / R

tiden aflæses af grafen til ca. 0.3 s,   giver c= 3,9 * 10-7 F

Jeg ved ikke om det er helt ude i skoven ??? Det er vild fantasi, men de brugte formlerne er rigtige.


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. april 2012 af peter lind

#4 spændningen går jo mod 0, hvilket svarer til en afladning


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Exp regression, hvor den fundne b=Vo og den fundne a sættes lig e^(-1/RC) => C =  - 1 / ( ln(a)*R )


Svar #9
16. april 2012 af Linuz (Slettet)

#6 Det er skræmmende tæt på den korrekte kapacitans. Forskellen skyldes nok blot fejl i aflæsning.


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. april 2012 af mathon

                          opladning                                         kortslutning
                    
                          u =
Uo·[1 - e-t/RC]                               u = uo·e-t/RC

                          C = (t/R) · (1/ln(Uo/(Uo-u))                 C = (t/R) · (1/ln(uo/u))


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Jeg går ud fra at tiden skal aflæses som tid efter hakket, altså så t=0 skal sættes i tiden 6,39s. ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Skal spændingen U være negativ, eller skal grafens koordinatsystem flyttes til efter hakket?


Svar #13
16. april 2012 af Linuz (Slettet)

Okay, jeg har sat dataene fra LoggerPro ind i Excel, men jeg kan ikke komme til at lave en eksponentiel tendenslinje for punkterne. Potens/eksponentiel er grå, således at man ikke vælge disse muligheder. Er der nogen der har et alternativ til hvordan man finder eksponentiel funktionen til dataene?

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
16. april 2012 af peter lind

Med V = V0*e-kt får du ved  du tage logaritmen på begge sider af lighedstegnet ln(|V|)=ln(|V0|) -kt. Du kan altså i stedet lave lineær regression med y = ln(|V|


Svar #15
16. april 2012 af Linuz (Slettet)

http://www.2shared.com/file/dIWIPOnk/data.html her er excel filen. Håber nogen kan hjælpe :)


Svar #16
16. april 2012 af Linuz (Slettet)

#14 Jeg skal lige være helt sikker - V0 er startspændingen, men hvad er k?


Brugbart svar (1)

Svar #17
16. april 2012 af mathon

 

                           u = uo·e-t/RC

                           ln(u) = -(1/(RC)) · t + ln(uo)

                           ln(10)·log(u) = -(1/(RC)) · t + ln(10)·log(uo)

                           log(u) = -((1/(RC)) / 2,30259) · t + log(uo)

                           log(u) = k · t + log(uo)

 


Brugbart svar (1)

Svar #18
16. april 2012 af peter lind

k =.-1/RC  i dit tilfælde


Svar #19
16. april 2012 af Linuz (Slettet)

Er dette korrekt?

Ved godt der ikke er enheder på, men det kan der forhåbentlig ses bort fra. Tager udgangspunkt i log(u) = -((1/(RC)) / 2,30259) · t + log(uo)

Hvor t = 0,0546s, R = 1520000Ω, u = -3,00122V, u0=-5,74115V

solve(log(-3.00122)=-((1/(1520000*C))/2.30259)*0.0546+log(-5.74115),C) 

C= 5,53789*10^-8 F


Brugbart svar (1)

Svar #20
16. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ja, sådan kan du godt gøre. Udregningen og værdierne er rigtige nok. Prøv med 3-4 forskellige værdier og find middel.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.