Matematik

skal finde x potens - Hjælp

16. april 2012 af Amay (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej håber i gider hjælpe mig og på en måde så jeg også forstår det :)

Jeg skal finde ud af hvor gammel en Citroen skal være hvis den årligt taber 15% i værdi, for at have samme pris som en ny suzuki.

Citroen=179990 kr

Suzuki=98990 kr

x=år (det er det jeg skal finde)

jeg ville gøre sådan, men sidder fast når jeg skal finde x

98990=1799990*0,85x

98990/1799990=0,85x

0,549974999=0,85x

(hvordan kommer jeg videre her fra)

 

Amalie

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2012 af nielsenHTX

du har et 9 tal for meget med.... men du skal tage log på begge sider.

(98990/179990)=0,85x

log(98990/179990)=x*log(0,85)⇔ fortsæt selv


Svar #2
16. april 2012 af Amay (Slettet)

#1

ved godt det lyder lidt dumt..

Men jeg ved ikke lige hvad det der log er for noget.

Kender du et sted hvor jeg kan læse om det?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ja din opstillede ligning er rigtig nok, hvis du fjerner det ene 9-tal. Bare prøv nogle forskellige værdier af x på din lommeregner indtil det passer. Logaritmen log findes på lommeregner.


Svar #4
16. april 2012 af Amay (Slettet)

#3

Virker det ikke lidt mærkeligt i en opgave bare at skrive jeg har prøvet mig frem med forskellige tal

Er der evt en anden måde man kan regne det ud på?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. april 2012 af nielsenHTX

#2

gennemgås meget kort her

http://steen-toft.dk/mat/20032004/noter/log.pdf

og her gennemgås en del egenskaber ved logaritmefunktioner

http://www.matlex.dk/log.html

ellers søg på google under "logaritmefunktion"


Skriv et svar til: skal finde x potens - Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.