Matematik

sqrt(5x^2) = n

18. april 2012 af davidsh (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Dette lyder måske som et underligt spørgsmål, men hvordan kan jeg afgøre hvad x skal være, for at ovennævnte ligning giver et naturligt tal (heltal)?

x skal være et reelt tal, der kan skrives som brøk eller kommatal mm...

 

Tak for hjælpen :)

Hvis ingen kender en måde til at finde ud af dette, er bud på et sådant x også velkommen, jo pænere tal jo bedre

 

Edit: ved nærmere eftertanke skal n bare være et reelt tal


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2012 af nielsenHTX

altså du vil løse ligningen √(5*x2)=c   hvor c∈R ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. april 2012 af peter lind

Du roder noget med beskrivelsen; men det kan formodenlig hjælpe dig at kvrod(5x2) = |x|kvrod(5)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der søges sikkert løsninger til ligningen

5x2 = n2 ,

hvor n er et naturligt tal., dvs. x har formen x = n/√5


Svar #4
18. april 2012 af davidsh (Slettet)

Ja, det gør der, men ved bærmere eftertanke beklager jeg at belemre jer, da jegkan se, at et selvfølgelig kun er tallet 5 opløftet i en vilkårlig heltallig potens, der kan bruges som x.

Ikke noget her fra alligevel


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Men 5·(5m)2 = 52m+1 er jo ikke kvadratet på et helt tal, for m heltallig.


Svar #6
18. april 2012 af davidsh (Slettet)

Det har du faktisk ret i... det må så betyde, at løsningen på x IKKE findes blandt de reelle tal?

Man kunne vælge at dele den op og sige: √5 * √x^2 = n 

Da man ikke kan gange kvadratroden af 5 med andet end 5 i en vilkårlig potens (hvis man vil have et reelt tal) hjælper det jo ligevidt...


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er da ikke korrekt. Tal af formen x = n/√5 , hvor n er et naturligt tal, er da reelle tal.

Jeg tror, at du her blander naturlige og reelle tal sammen.


Svar #8
18. april 2012 af davidsh (Slettet)

#7

Det gør jeg, burde måske holde mig fra de begreber...

Jeg mener/mente som udgangspunkt naturlige tal hver gang jeg fejlagtigt har skrevet reelle tal! Og n skal også være et naturligt tal. Med naturligt tal mener jeg et tal, der kan skrives som en brøk eller et tal/kommatal

Er vi i så fald enige?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2012 af peter lind

Et naturlig tal er tallene 1 2 3  ...  altså positive hele tal. Rationale tal er tal af formen p/q, hvor p og q er hele tale samtlige mulige tal kaldes reelle tal


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

De forskellige typer af tal er, som Peter Lind har forklaret i #9. Ethvert tal af formen x = n / √5 , hvor n er et naturligt tal, vil være et irrationalt, dvs. et reelt tal, der ikke er rationalt.


Svar #11
18. april 2012 af davidsh (Slettet)

#10

Hvis n bare skal være et rationalt tal, ændrer det vel ikke på at x må være irrationalt eller omvendt hvis x er et rationalt tal, må n være irrationalt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er korrekt. Hvis n er et rationalt tal ≠ 0 , er n/√5 irrationalt, og hvis x er et rationalt tal ≠ 0, er x·√5 et irrationalt tal.


Skriv et svar til: sqrt(5x^2) = n

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.