Matematik

Differentialligninger og en vinkel

19. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Hej.

Jeg har fået en opgave som lyder på følgende:

En funktion f(x) er løsningen til differentialligningen (dy/dx)=-2x*y

Grafen for f(x) går gennem punkterne (1,e) og (1,e)

Bestem et gradtal for den spidse vinkel mellem tangenterne i de to punkter.

 

Er der nogle som kan fortælle mig, hvordan jeg kan begynde med den, det er så længe siden jeg har haft om differentialligninger..


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2012 af mathon

 

 Grafen for f(x) går gennem punkterne (-1,e) og (1,e)


Svar #2
19. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Undskyld (1,e) og (-1,e)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2012 af peter lind

De "2" punkter er samme punkt. Hældningerne af tangenten er dy/dx og dy/dx i punkterne kan du finde ved at sætte dem ind i højre side. Du behøver ikke løse differentialligningen


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt differentialligningen til at beregne hældningskoefficienten dy/dx for tangenten til grafen for f(x) i de to punkter.


Svar #5
19. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Hvordan kan man sætte de to punkter ind i en formel, og finde hældningskoefficienten?

Jeg ved ikke om du kender programmet Ti-Nspire, men hvis du gør, kan man så ikke desolve den?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2012 af mathon

for
       (-1,e)  
                     
dy/dx = -2·(-1)·e = 2e

for
       (1,e)  
                     
dy/dx = -2·1·e = -2e

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Fordi f(x) er en løsning til differentialligningen dy/dx = -2x·y , gælder der for ethvert x, at

      f '(x) = -2x·f(x) .

Grafen for f(x) går gennem punktet (1,e), så det vides, at f(1) = e , og dermed at f '(1) = -2·1·f(1) = -2e .

En tilsvarende betragtning kan benyttes for x = -1 .


Svar #8
19. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Okay, det forstår jeg godt.

Når man så skal finde en vinkel mellem de to tangenter, hvilken formel kan man så bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Benyt, at hældningskoefficienten er lig med tangens til den vinkel, som tangenten danner med x-aksen.

Eller find vinklen mellem de to vektorer (1 , f '(1)) og (1 , f '(-1)) .


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. april 2012 af mathon

 

                           tan(δ) = |-2e - 2e| / |1 + (2e)·(-2e)|

                           tan(δ) = 4e / (4e2-1)

                           δ = tan-1(4e / (4e2-1)) = 20,84º

         


Svar #11
19. april 2012 af Bimmers (Slettet)

Jeg kan godt se hvad du har gjort #10, men det er hvorfor du vælger den formel, og kan du evt. skrive formlen op som den oprindeligt ser ud?


Svar #12
19. april 2012 af Bimmers (Slettet)

#9 Ville du så regne prikproduktet ud, og derefter længden og så sætte det ind i formlen cos(v)=(a*b)/(ιaι*ιbι)


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er da også en brugbar fremgangsmåde. Den spidse vinkel mellem vektorerne vil så være supplementvinklen til den fundne vinkel.


Svar #14
19. april 2012 af Bimmers (Slettet)

hvordan finder man en supplementvinkel?

Hvad kunne man ellers gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Supplementvinklen til en vinkel v er 180º -v . To vinkler kaldes supplementvinkler, hvis deres sum er 180º .


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. april 2012 af mathon

         

                  cos(δ) =( [1,2e]·[1,-2e]) / (1+4e2)

                  cos(δ) = (1-4e2) / (1+4e2)

                  δ = cos-1((1-4e2) / (1+4e2)) = 159,16º


                  δspids = 180º - 159,16º = 20,84º

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

"Hvad kunne man ellers gøre?" Hvad mener du? Du har fået to forskellige fremgangsmåder til at beregne vinklen. Hvor mange skal du bruge?

Mathon har benyttet, at hældningskoefficienten for en ret linie er lig med tangens til den vinkel α , som tangenten danner med x-aksen, og at de to tangenter ligger symmetrisk på hver side af x-aksen, hvorfor man kan benytte formlen for tangens til den dobbelte vinkel til at finde vinklen mellem de to tangenter, som det er vist i #10.

Jeg foreslog at bestemme vinklen som vinklen mellem de to vektorer (1 , 2e) og (1 , -2e) , dvs

cos(v) = (1 -4e2) / (1 + 4e2)


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. april 2012 af mathon

@#11

         for linjerne
                                   y = a1x + b1     tan(v) = a1
                                   y = a2x + b2     tan(u) = a2

for
               δ = u - v  
har du
                                  tan(δ) = tan(u-v) = tan(u)-tan(v) / (1+tan(u)•tan(v))

                                  tan(δspids) = | a2 - a1 / (1+a2•a1) |

                                  tan(δspids) = |a2 - a1| / |1+a2•a1|                             da |a/b| = |a| / |b|

 


Skriv et svar til: Differentialligninger og en vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.