Matematik

geometrisk betydning af skalarproduktet

21. april 2012 af mathbj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvis man skal forklare den geometrisk betydning af skalarproduktet, så handler det vel om brugen i beregning af vinkler og projektion?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2012 af SuneChr

To vektorer i planen er vinkelret på hinanden, når og kun når deres skalære produkt er 0.

Den numeriske værdi af det skalære produkt af to vektorer kan højst være produktet af deres længder.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2012 af mathon

 

                     V = cos-1((a • b) / (|a|·|b|)) 

                                                    V = 0 for a • b = |a|·|b|

                                                     0 < V < 90º for 0 < a • b < |a|·|b|

                                                     V = 90º for a • b = 0

                                                     90º < V < 180º for -|a|·|b| < a • b < 0

                                                     V = 180º for a • b = -|a|·|b|


Svar #3
21. april 2012 af mathbj (Slettet)

Det er vel kun regler der gælder når man bruger skalarproduktet til at bestemme vinklen mellem to vektorer. Når det handler om at bruge skalarproduktet i projektion har det vel ikke nogen særlig betyning, andet end at det bruges i tælleren af den formel man bruger, når man beregner projektionen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2012 af mathon

    Det skalære produkt a•b af to vektorer a og b, hvor b0,
    er bestemt ved følgende to egenskaber

                          1)   |a•b| = |al|·|b|, hvor |al| er projektionen af a på linjen l indeholdende b,

                          2)   a•b er positivt, hvis al har samme retning som b, negativt, hvis al har den modsatte
                                retning

 

   Det bemærkes specielt, at a•b er lig med 0 netop, når al = 0. På en anden side er betingelsen for, at al = 0,
  
at a enten er lig med 0 eller vinkelret på b.

Følgelig haves

   Det skalære produkt af to egentlige vektorer er da og kun da lig med 0, når de to vektorer er ortigonale.
 

                        


Svar #5
21. april 2012 af mathbj (Slettet)

Det var meget brugeligt


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2012 af mathon

    ortigonale   --->   ortogonale


Skriv et svar til: geometrisk betydning af skalarproduktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.