Fysik
LIlle opgave angående cirkelbevægelse
22. august 2005 af
03xbni (Slettet)
Hej.
Jeg ville rigtig gerne have lidt hjælp til denne opgave.
Et lod i en snor slynges rundt i en vandret cirkel 2,0 m over jordoverfladen. CIrklens radius er 1,2 m, og omløbstiden er 1,1 s.
a). Beregn vinkelhastigheden og centripetalaccelerationen.
Snoren sprænges pludselig
b). Hvor lang tid går der, fra snoren sprænges, til loddet rammer jorden?
Jeg ville rigtig gerne have lidt hjælp til denne opgave.
Et lod i en snor slynges rundt i en vandret cirkel 2,0 m over jordoverfladen. CIrklens radius er 1,2 m, og omløbstiden er 1,1 s.
a). Beregn vinkelhastigheden og centripetalaccelerationen.
Snoren sprænges pludselig
b). Hvor lang tid går der, fra snoren sprænges, til loddet rammer jorden?
Svar #1
23. august 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)
Radialkraften Fr kan bestemmes på flere måder:
I: Fr = m*ar
m = massen, ar = centripetalaccelerationen.
II: Fr = m* (v^2)/r
v = banehastigheden, r = baneradius.
III: Fr = m*(omega^2)*r
omega er vinkelhasigheden.
IV: Fr = m*4*(pi^2)*r/(T^2).
Hvis du sætter III = IV, kan vinkelhastigheden beregnes til 2*(pi)/T. Da T = 1,1 s, er det en smal sag, at beregne vinkelhastigheden.
Hvis du dernæst sætter I = III, kan cenrtipetalaccelerationen beregnes til
(omega)*r. Vinkelhastigheden har du lige fundet, og radius = 1,2 m.
Ved frit fald uden luftmodstand er s = 0,5*g*(t^2), s = 2,0 m, g = 9,81 m/(s^2). t = (2*s/g)^(0,5).
I: Fr = m*ar
m = massen, ar = centripetalaccelerationen.
II: Fr = m* (v^2)/r
v = banehastigheden, r = baneradius.
III: Fr = m*(omega^2)*r
omega er vinkelhasigheden.
IV: Fr = m*4*(pi^2)*r/(T^2).
Hvis du sætter III = IV, kan vinkelhastigheden beregnes til 2*(pi)/T. Da T = 1,1 s, er det en smal sag, at beregne vinkelhastigheden.
Hvis du dernæst sætter I = III, kan cenrtipetalaccelerationen beregnes til
(omega)*r. Vinkelhastigheden har du lige fundet, og radius = 1,2 m.
Ved frit fald uden luftmodstand er s = 0,5*g*(t^2), s = 2,0 m, g = 9,81 m/(s^2). t = (2*s/g)^(0,5).
Skriv et svar til: LIlle opgave angående cirkelbevægelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
