Matematik

Funktioner - tangent og koordinatsæt. (Differential regning)

26. april 2012 af Mettexd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen.

Jeg sidder og laver min matematik aflevering, og jeg er efterhånden ved at være færdig. Der er dog én opgave, som jeg er meget i tvivl om, og derfor spørger jeg jer.

En funktion f er bestemt ved

f(x)=1/4x^2+ln(x), x>0.

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for i punktet (4,f(4))

Derved har jeg sagt:

f´(x) = 1/2x + 1/x
f'(4) = 1/2*4 + 1/4 = 4/2 + 1/4 = 8/4+1/4 = 9/4 = 2,25.
f(4) = 1/4 * 4^2 + ln(4) = 4+ln(4) = 5,39.

Idet jeg så skal finde tangent ligningen, skal jeg så sige:

y= 5,39(4-2,25)+2,25 = 11,6825?? Og hvordan gør jeg så nu?


Jeg er også meget i tvivl om b'eren: 

Bestem koordinatsættet til hvert af de punkter på grafen for f, hvor tangenthældningen er 1,5.

Hvordan gør jeg dette? Er nemlig helt lost.

På forhånd tak.



 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2012 af peter lind

tangentligningen er y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)    x0 er i din opgave 4   variablen x er en variabel som ikke skal erstattes med noget som helst.

Tangenthældningen i x er f'(x) så du skal løse ligningen f'(x) = 1,5


Svar #2
26. april 2012 af Mettexd (Slettet)

Kan du forklare nærmere, for jeg forstår det ikke helt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2012 af peter lind

Hvad forstår du ikke ?


Svar #4
26. april 2012 af Mettexd (Slettet)

 

I a, forstår jeg ikke helt hvordan jeg finder tangenligningen.

Skal jeg i stedet sige y= 5,39(x-2,25)+2,25

5,39x+2,25?

Og hvad mener du i b?
 

Hvordan løser jeg ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2012 af peter lind

Du blander det hele sammen. Prøv at se hvad du har skrevet.i #0  f'(4) = 2,25, x0 = 4 f(4) = 5,39

Du skal løse ligningen f'(x) = 1,5

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. april 2012 af mathon

                         f '(x) = (1/2)x + (1/x) = 1,5

                                       (1/2)x2 + 1 = 1,5x    x>1

                                       x2 + 2 = 3x

                                       x2 - 3x + 2 = 0

                                           x = 1    x = 2

dvs punkterne

                                      P1(1,f(1)) = (1,(1/4))            P2(2,f(2)) = (2,1+ln(2))


Svar #7
26. april 2012 af Mettexd (Slettet)

Så  altså 5,39(x-5,39) 2,25?

Jamen hvordan løser jeg den ligning?
Jeg ved ikke hvordan jeg lige skal bære mig ad.


Svar #8
26. april 2012 af Mettexd (Slettet)

Tak Manthon :)


Svar #9
26. april 2012 af Mettexd (Slettet)

Men jeg er meget i tvivl om a'eren. En der vil hjælpe :)?


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. april 2012 af mathon

generelt:

tangentligningen i Po(xo,yo)
                      er
                                         y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)  
hvor
                 (x,y) er et vilkårligt punkt på tangenten
      og
                 (xo,yo) er røringspunktet

      
      for at opstille tangentligningen
      skal man altså kende

                 f '(xo)    og f(xo)
                                                                               


Svar #11
26. april 2012 af Mettexd (Slettet)

Jamen skal jeg ikke bruge punkterne 5,39 og 2,25? Forstår det ikke helt :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
26. april 2012 af mathon

 

                                         y = f '(4)·(x-4) + f(4)

                                         y = (9/4)·(x-4) + 4+2ln(2)

                                         y = 2,25·(x-4) + 5,38629

                                         y = 2,25x  - 9 + 14,38629

                                         y = 2,25x -  3,61371

                                       


Svar #13
26. april 2012 af Mettexd (Slettet)

 

Jeg har lige prøvet igen:

f'(x)=1/2x+1/x

P(4,(4))
f'(4)= 1/2*4+1/4=2,25.
f(4)= 1/4*4^2+ln(4)=5,39.

Ved tangentligningen har jeg sagt:

5,39+2,25(x-4)
=5,39+2,25x-9
=2,25x-3,61.

Er dette korrekt?
 


Skriv et svar til: Funktioner - tangent og koordinatsæt. (Differential regning)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.