Fysik

hjælp til opgave

28. april 2012 af TheLeresa (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej nogle som kan hjælpe. :-)

 

Fra målinger fra balloner og satellitter ved man, at den kosmiske stråling producerer ca. 2 neutroner pr. cm2 af  jordoverfladen pr. sekund. Vi regner med at hver neutron rammer  et kvælstofatom og danner et kulstof-14-atom . 

a) hvor mange kulstof-14-atomer produceres pr. sekund.

 

b) hvor stor er den årlige produktion af kulstof-14 målt i kg?

 

 

 

 

Hvis jordens beholdning af kulstof-14 er konstant, henfalder lige så meget, som der dannes. Kulstof-14 har en halveringstid på 5730 år.

 

c) beregn jordens beholdning af kulstof-14 under forudsætning af, at den er konstant


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2012 af peter lind

a) antal neutroner pr. cm2*areal af jordens overflade

b) Slå massen af kulstof 14 op og gang det med resultatet i a

c) Brug at antal henfald pr. sek = -dN/dt


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2012 af mathon

                  Rjord = 6370 km = 6,370·108 cm

                  Jordoverfladen
                                                  Ov = 4π·Rjord2 = 4π·(6,370·108 cm)2 = 5,099·1018 cm2

a) hvor mange kulstof-14-atomer produceres pr. sekund.

                                                  N(14C) pr sek = (5,099·1018 cm2)·(2 cm-2·s-1) = 1,02·1019 s-1


Svar #3
29. april 2012 af TheLeresa (Slettet)

tak for hjælpen begge to :-)

 

lige et spørgsmål til opgave b) skal man virkelig bare gange massen med resultatet i a? for at få det til den "årlige produktion målt i kg?"


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2012 af peter lind

Ja. Hvis du har antallet af kerner der produceres hvert sekund og vil vide hvor meget masse det er, skal du bare gange antallet af kerner med deres vægt


Svar #5
29. april 2012 af TheLeresa (Slettet)

okay mange tak for hurtigt svar :-) det er godt nok atom-massen jeg skal slå op ikke? jeg får det til 14,00 u ca.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. april 2012 af peter lind

ja


Skriv et svar til: hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.