Matematik

Planer i rummet - pyramideformet bygning

28. april 2012 af Super8 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået følgende opgave:

En pyramideformet bygning skal bygges på en skråning. På figuren ses en model af bygninden indtegnet i et koordinatsystem med enheden 1m. Modellens fem hjørnepunkter betegnes A,B,C,D,T. I modellen svarer kvadratet EFCD til et vandret gulv i bygningen, og firkanten ABCD svarer til bygningens grundplan. Firkanten ABCD er en del af planen alfa med ligningen: x+3z+20=0.

a) Bestem afstanden fra T til alta

b) Bestem vinklen mellem alfa og sidefladen, der indeholder T,D og C

c) Bestem en parameterfremstilling for linjen gennem T og F, og bestem koordinatsættet til punktet B i planen alfa. 

 

Er der nogle der kan hjælpe? Jeg har forsøgt at lave parameterfremstillingen og den fik jeg til
[x;y;z]=[0;0;20]+t[20;20;-2]. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

du mener vel -20 til sidst? Så er vi enige. Kan forenkles til [0,0,20] + t[1,1,-1]


Svar #2
28. april 2012 af Super8 (Slettet)

Ja selvfølgelig, hovsa :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

c) du har parameterlinjen [0,0,20] + t[1,1,-1]. Dvs. linjen går gennem punkterne (x,y,z) = [0+t , 0+t, 20-t]

I punktet B skal gælde, at  x+3z+20=0    =>  x= -20 -3z

indsættes de enkelte værdier fra den første fede ligning i den anden, fås

x = -20 - 3z   =>   0+t = -20 -3*(20-t)   ... find så t.   (og du har punktet B)

 


Svar #4
28. april 2012 af Super8 (Slettet)

Hvordan når du frem til den parameterfremstilling? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

[x;y;z]= [0;0;20]+t[20;20;-20]  = (0,0,20) + t(1,1,-1),  (da t  jo er vilkårlig.)

                                              = (0,0,20) + (t,t,-t) = (0+t, 0+t, 20-t)


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Husk at bruge (0,0,20) + t (1,1,-1), når du har fundet t, og skal finde B.  giver det mening?


Svar #7
28. april 2012 af Super8 (Slettet)

Nåe, okay.

Men hvordan finder man så B? 


Svar #8
28. april 2012 af Super8 (Slettet)

Undskyld det står ovenover. Tak for hjælpen! 


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

:)


Skriv et svar til: Planer i rummet - pyramideformet bygning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.