Matematik

Hvordan regner jeg den her ud - har hørt, at der er mange måder

28. april 2012 af anonym000

Hej

Den er som et billede, da det var det nemmeste...

Det jeg ikke forstår ved opgaver er, at vi ender med 2*3*11 ..? hvad med 2*2 ? og hvad er primfaktorer. 
Er der evt. en anden løsning til den..?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2012 af YesMe (Slettet)

??


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Prøv at starte helt forfra. Det er usammenhængende tågesnak,


Svar #3
28. april 2012 af anonym000

Jeg forstå ikke den måde det er regnet ud på? :) 
Er der en ligning som man kan opstille og løse for den her opgave..?

- - -

...............


Svar #4
28. april 2012 af anonym000

forstår* ;)

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2012 af mette48 (Slettet)

Jeg kan ikke se noget billede


Svar #6
29. april 2012 af anonym000

Det er nok ikke blevet oploadet. Prøver igen.

- - -

...............

Vedhæftet fil:sdkjgkfnjechku.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. april 2012 af mette48 (Slettet)

Stadig ingen opgavetekst


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. april 2012 af YesMe (Slettet)

På billedet, er der givet en løsning til det. Det er forklaret, hvordan det skal gøres. Tælleren og nævner summeres, som er et kvadrattal. Brøken er 163k/101k.

Kvadrattallet er (163 + 101)k = 264k = 23·3·11·k    (efter primtallet.)

Men, hvad mere skal vi gøre? Vi skal definere k'et. Da der er angivet tre forskellige faktorer, 2, 3 og 11, som vi nu skal kalde for k. Dvs k = 2·3·11.

derfor  264k = 23·3·11·k = 23·3·11·(2·3·11) = 24·32·112 = (22·3·11)2


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man ønsker at bestemme det mindste hele tal k, så at 264·k er et kvadrattal. Man skriver 264 opløst i primfaktorer og får

      264·k = 24·11·k = 23·3·11·k

Det mindste tal k, der vil opfylde det, må selv indeholde primfaktorerne 2, 3, og/eller 11, og i produktet 264·k må primfaktorerne indgå i lige potenser for at 264·k kan være et kvadrattal. Skriver vi

      k = 2a·3b·11c ,

har vi

      264·k = 23+a · 31+b · 111+c ,

hvor der skal gælde, at 3+a , 1+b og 1+c alle er lige naturlige tal. De mindste hele, ikke-negative hele tal a, b, og, der opfylder dette, er da a = b = c = 1, dvs

      k = 2·3·11


Svar #10
29. april 2012 af anonym000

Jeg ved ikke om jeg forstår metoden. 
så man opløser i primfaktorer, er det på noget man skal! ?
 

k skal inde holde alle tre tal altså 2, 3 og 11. Det må fx. ikke indeholde 2 og 11 alene, hvorfor..?

 

 

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

k skal ikke nødvendigvis indeholde alle tre primfaktorer 2, 3 og 11. Men produktet 264·k skal indeholde disse primfaktorer i lige potenser, og det mindste sæt primfaktorpotenser i k , der gør potenserne i 264·k lige, er (a,b,c) = (1,1,1) .


Svar #12
29. april 2012 af anonym000

Det er sort snak for mig. XD 
Er der en anden måde at regne det ud på..?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvad forstår du ikke i forklaringen i #8 eller #9 ?

Du må have lært, at ethvert helt naturligt tal entydigt kan opløses i primfaktorer?


Skriv et svar til: Hvordan regner jeg den her ud - har hørt, at der er mange måder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.