Kemi

Volumen af NaOH ved bestemt pH??

29. april 2012 af 1g (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Ascorbinsyre er en svag diprot syre med pKs værdierne 4,2 og 11,6. Syrekarakteren af ascorbinsyre skyldes keto-enol tautomeri i strukturen.

Hvilket rumfang 0,100 M NaOH skal der sættes til 100 mL 0,02 M acorbinsyreopløsning for at opløsningens pH bliver 4,2 ?

 

Jeg har prøvet mig lidt frem med bufferligningen - men uden held. Er det ikke bufferligningen jeg skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2012 af mathon

med pH = 4,2 optræder Ascorbinsyren H2ASc monoprot

   så du har
                              pH = pKs1 + log([
HASc- ] / [H2ASc])

                             [HASc- ] / [H2ASc] = 10pH - pKs1 = 104,2 - 4,2 = 1

dvs
                                                      H2ASc (aq)      +      OH- (aq)   --->   HASc- (aq)   +   H2O (l)
ækvivalente stofmængder i mol:                    1                                    1                            1
                                                  ½( 0,100 )·(0,02)              {V}·(0,100)        ½(0,100 )·(0,02)

                                                      0,002                         {V}·(0,100)        ½(0,100 )·(0,02)  

   hvoraf

                                                       V(OH-)·(0,100 mol/L) = ½(0,100 L)·(0,02 mol/L)

                                                       V(OH-) = ½·(0,020 L)

                                                       V(OH-) = 0,010 L = 10 mL
 

 der skal tilsættes 10 mL 0,100 M NaOH til 100 mL 0,02 M acorbinsyreopløsning for at opløsningens
 pH bliver 4,2

 

                                                      
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2015 af LubDub (Slettet)

Bare tænk at man i halvækvivalenspunktet har

                n(base) = (1/2) • n(syre)                           
 
Konkret

                n(NaOH) = (1/2) • n(ascorbinsyre)

                V(NaOH) • c(NaOH) = (1/2) • V(ascorbinsyre) • c(ascorbinsyre)

                V(NaOH) = (V(ascorbinsyre) • c(ascorbinsyre)) / (2 • c(NaOH))


        V(NaOH) = (0,100 L • 0,02 mol/L) / (2 • 0,100 L) = 0,01 L = 10 mL
              


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2024 af EDL

Jeg har et afklarende spørgsmål til LubDub's beregningsmetode.

Hvordan skulle man gribe opgaverne an, hvis spørgsmålet var formuleret:

Hvilket rumfang 0,100 M NaOH skal der sættes til 100 mL 0,02 M acorbinsyreopløsning for at opløsningens pH bliver 11,6?

Eller

Hvilket rumfang 0,100 M NaOH skal der sættes til 100 mL 0,02 M acorbinsyreopløsning for at opløsningen rammer ækvivalenspunktet?


Skriv et svar til: Volumen af NaOH ved bestemt pH??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.