Matematik

Bestemmelse af Q og R (svær)

29. april 2012 af Hiphopopotomus (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion f er bestemt ved

f(x) = (x-3)2

 

Tangenten til grafen for f i punktet P(a,f(a)) skærer koordinatsystemets akser i punkterne Q og R, når 0<a<3.

 

b) Bestem koordinatsættet til hvert af punkterne Q og R udtrykt ved a.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

f(x) = x2 - 6x + 9

Tangenthældning = f¨' (x) =  2x - 6

I punktet P er x=a, og f(x) er derfor lig f(a) = (a-3)2

skæring på y-aksen = yp - tangenthældning * xp

                                 =  f(a) - f ' (a) * a

                                =  (a-3)2 - (2a-6) *a

                                = a2 - 6a + 9 - (2a2-6a)

                                = 9 - a2

               Altså skæring i Q =(0 , 9-a2)


Svar #2
30. april 2012 af Hiphopopotomus (Slettet)

Meget godt svar! Men hvad med R, hvor den skærer 1. aksen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Skæring med x-aksen  =  xp - yp / tangenthældning

                                     =  a  - f(a)2 / f ' (a)

                                     = a - (a-3)2 / (2a-6)

                                     = a - (a-3)2 / 2(a-3)

                                     = a - (a-3)/2

                                      = 1/2*a2 + 3/2

             Altså skæring i R= (1/2a2+3/2, 0)

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Og så vidt jeg husker beder opgaven herefter om at finde det største areal?

Du finder A = 1/2 *Rx * Qy

og finder maximum når A '(x)= 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Da f(x) = (x-3)2 , er f '(x) = 2·(x -3) . I punktet P(a , f(a)) har tangenten derfor ligningen

y = 2·(a - 3)·(x - a) + (a - 3)2 = (a - 3)·(2x -a -3) .

Ved skæring med y-aksen er x = 0 , hvorfor punktet Q har koordinaterne

Q(0 , -(a-3)(a+3)) .

Ved skæring med x-aksen er y = 0 , hvorfor x-koordinaten for R findes ved at løse ligningen

(a - 3)·(2x0 -a -3) = 0 , dvs

a = 3 ∨ x0 = (a+3)/2  .

Hvis a = 3 , falder tangenten sammen med x-aksen. Hvis a ≠ 3, skærer tangenten x-aksen i punktet

R((a+3)/2 , 0)


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du forkorter rask væk med a-3 og overser derfor tilfældet, hvor a = 3 .

I øvrigt er det ikke korrekt med (1/2)a2 +(3/2) som x-koordinaten, når a ≠3 , da a - (a/2) = a/2 , ikke (1/2)a2 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Skrive fejl i mit svar #3... i linje 2, 6 og 7 skal stå a og ikke a2

 

#6  I oprindelige opgavetekst er defineret at 0 < x < 3.  Det burde have stået et sted.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

OK, jeg ser nu, at det forudsættes , at 0 ≤ a < 3 , hvorfor det er tilladt at forkorte med a-3 . Det endelige udtryk er dog ikke korrekt, som anført i #6 og justeret i #7.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ja det skal rettes :D


Skriv et svar til: Bestemmelse af Q og R (svær)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.