Matematik

HJÆLP til matematik... !!!

04. maj 2012 af Wihi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har svært ved at lave de her opgaver.. Er der nogle der kan hjælpe? 

1.) En kunde i en bank indsætter 10000kr. på en bankkonto, hvor pengene er låst de næste 10 år. Den årlige rente, på kontoen, er 2 %
1) Hvor mange penge har kunden på kontoen efter 4 år.
2) Hvor mange år går der før der står 11000kr. på kontoen.

 

2) Stoffet Ba-137 (Barium) er radioaktivt med en halveringstid på 156 sekunder. I et bestemt eksperiment starter man med 0,5 gram barium.
1. Opstil på basis af ovenstående oplysning en model som angiver massen af barium som funktion af tiden målt i sekunder efter forsøgets start.
2. Hvad lang tid går der, før der er mindre end 0,01 g tilbage?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2012 af mathon

1.)

            1) Hvor mange penge har kunden på kontoen efter 4 år.

                     K4 = 104·1,024

             2) Hvor mange år går der før der står 11000kr. på kontoen

                    1,1·104 = 104·1,02n

                    1,1 = 1,02n

                    ln(1,1) = ln(1,02)·n

                    n = ln(1,1) / ln(1,02) = 4,8 ≈ 5 år

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2012 af mathon

2)

   1) Opstil på basis af ovenstående oplysning en model som angiver massen af barium
        som funktion af tiden målt i sekunder efter forsøgets start.

                    m(t) = 0,5·(1/2)t/156 = 0,5·0,995567t


   2. Hvad lang tid går der, før der er mindre end 0,01 g tilbage?

                   m(t) =  0,01 = 0,5·0,995567t

                   0,01 / 0,5 = 0,995567t

                   ln(0,02) = ln(0,995567)·t

                   t = ln(0,02) / ln(0,995567)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Skitse vedhæftet  ;-)

y = b * a^t
 

0,5 = b * a^0 = b
 

0,25 = 0,5 * a^156
 

a = (1/2)^(1/156) = 0,995566605
 

y = 0,5 * 0,995566605^t
 

---------------
 

0,01 = 0,5 * 0,995566605^t
 

t * log(0,995566605) = log(0,01/0,5)
 

t = log(0,01/0,5) / log(0,995566605)
 

= 880,04
 

Vedhæftet fil:1 barium.PNG

Svar #4
05. maj 2012 af Wihi (Slettet)

Tusind tak allesammen :)) 

Mathon: Det vil være en stor hjælp, hvis du vil forklare hvordan du kommer frem til tallene. F.eks. ved jeg ikke rigtigt hvordan du kommer frem til 0,995567t ... Det er en smule svært at forstå... :( 

1) Opstil på basis af ovenstående oplysning en model som angiver massen af barium
        som funktion af tiden målt i sekunder efter forsøgets start.

                    m(t) = 0,5·(1/2)t/156 = 0,5·0,995567t


   2. Hvad lang tid går der, før der er mindre end 0,01 g tilbage?

                   m(t) =  0,01 = 0,5·0,995567t

                   0,01 / 0,5 = 0,995567t

                   ln(0,02) = ln(0,995567)·t

                   t = ln(0,02) / ln(0,995567)

t =   ln(0,02)/ln(0,995567) =880,5201 (sekunder) 

Er det her resultatet til opgave 2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2012 af YesMe (Slettet)

#4

0.5·[(1/2)1/156]t = 0.5·0.995567t

Ja, det er resultatet til opgave 2.2!

Eller er det også det samme som 14 min, og ca 41 sek.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

# 4

Grunden til, at mit svar i # 3 (880,04) er anderledes er, at jeg ikke har "forkortet nøjagtigheden væk", ved at smide

decimaler undervejs.

Det er altid en god ide at vente med at stryge decimaler til du når til facit, så du beholder nøjagtigheden i udregningerne.

---------------------------------

Jeg kan osse lige forklare mathons "hemmelige trick" for dig:

Det handler om størrelsen (1/2)(t/156) = 156√((1/2)t) = (156√(1/2))t  hvor 156√(1/2) = 0,995566605

Altså bli'r det til 0,995566605t  -  vupti!

;-)


Svar #7
05. maj 2012 af Wihi (Slettet)

TAK :) 

Jeg elsker denne her hjemmeside :)))) 


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. maj 2012 af YesMe (Slettet)

#6

Hold da helt fest! Jeg elsker nemlig tryllekunstner, hvor du lige har afsløret den hemmelige trick. LOL

http://24.media.tumblr.com/tumblr_m1jacfRU0Z1qzpsuoo1_r1_500.jpg


Skriv et svar til: HJÆLP til matematik... !!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.