Matematik

Integrale opgave

07. maj 2012 af x00 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej sidder med en opgave og kan mærke at det virkelig er længe siden jeg har regnet integraler, så håber nogen vil give mig en forklaring på opgaven. 

 

Bestem integralet ∫x2*ex^3+1dx 

Gør rede for, at integralet: ∫(ln(x)+1)dx=ln(x)+k 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. maj 2012 af mathon

      substituer
                                u = x3 + 1           (1/3)du = x2dx

 

 

     ∫o ln(x)dx = xln(x) - x


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Det sidste: " ∫(ln(x)+1)dx=ln(x)+k  " er ikke korrekt.

Der gælder, at ∫ (ln(x)+1) dx = x·ln(x)+k 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. maj 2012 af mathon

detaljer:
                                ∫ ln(x)dx      x>0
delvis integration
giver

                                ∫o 1·ln(x)dx = x·ln(x) - ∫o x·(1/x)dx = x·ln(x) - ∫o 1dx = x·ln(x) - x


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

#2

Ja, og hvis du integrerer ledvist, så får du integralet til

∫(ln(x)+1)dx = x*ln(x)-x+x+k = x*ln(x)+k

idet du benytter, at stamfunktionen til ln(x) er givet ved

∫(ln(x))dx = x*ln(x)-x

som angivet i #1


Svar #5
07. maj 2012 af x00 (Slettet)

#2 det var en tastefejl, men du har helt ret.

#1 den indre funktion fås til: 

u=x3+1

u'=du/dx=3x2⇔du=3x2dx⇔du/3x2=dx

hvad gøre jeg herfra? 

#3 og #4 kan den ikke laves på en anden måde (uden delvis integration)? for det har jeg nemlig ikke haft om. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

#5

Du bruger ikke partiel integration. Mathon viser bare, hvordan man ved hjælp af partiel integration finder stamfunktionen til ln(x). Jeg har givet dig svaret på den del af opgaven i #4.


Svar #7
07. maj 2012 af x00 (Slettet)

#6 jeg forstår det stadig ikke rigtigt. Kan du prøve at forklare det i ord? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

#

u er ikke korrekt skrevet op, omend du regner rigtigt videre.

u = x3+1

Som sagt ændrer det ikke ved dine udregninger.

Der gælder, at

du/dx = 3x2 hvoraf

du = 3x2*dx hvoraf

(1/3)du = x2*dx

Vi taller os at regne på differentialerne som var de brøker.

Du kan subtituere u og 1/3du i integralet.

∫x2*ex^3+1dx = ∫eu*1/3du = 1/3*∫eudu = 1/3*eu = 1/3*ex^3+1


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der benyttes integration ved substitution, ikke partiel integration. Mathon angiver en brugbar substitution i #1. Man ser så, at

 ∫ x2·ex^3+1dx  = (1/3)·∫ eu du .

Fortsæt nu selv. Husk at substituere tilbage igen, og husk den arbitrære integrationskonstant k til sidst.


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

#9

Jeg har givet hende svaret.

Mathon bruger, ligesom det siges i indlæg #6, partiel integration til at findestamfunktionen til ln(x). Jf. indlæg #3. Men det er blot bonusinfo.


Brugbart svar (1)

Svar #11
07. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, jeg så også dit svar efter at jeg havde skrevet mit.

Ja, det er korrekt, at den partielle integration drejer sig kun om det andet integral ∫ (ln(x)+1) dx = x·ln(x)+k  , ikke det første integral ∫ x2·ex^3+1dx , hvor der benyttes integration ved substitution.


Svar #12
08. maj 2012 af x00 (Slettet)

#8 det jeg er ude efter er om ikke der er en formel for det? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
08. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

 Hvad er det, du ønsker en formel for? Man benytter partiel integration til at finde en stamfunktion for ln(x), udtrykt som 1·ln(x) .


Svar #14
08. maj 2012 af x00 (Slettet)

#13
Det er stadig første del af opgaven. 


Brugbart svar (1)

Svar #15
08. maj 2012 af YesMe (Slettet)

∫x2·e^(x3 + 1) dx

lad u = x3 + 1     så du/dx = 3x2    ⇔      x2 = du/3dx

∫x2·e^(x3 + 1) dx   =   ∫(du/3dx)·eu dx = (1/3) ∫eu du

og

∫ ln(x) + 1 dx = ∫ ln(x) dx + ∫ 1 dx         (der er tastefejl - sidste linje i #0)


Brugbart svar (1)

Svar #16
08. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er blevet skåret ud i pap flere gange ovenfor, hvorledes integralet løses, se #1, #8, #9. Man benytter substitution som anført.


Svar #17
08. maj 2012 af x00 (Slettet)

Tror jeg har den! Tak for hjælpen


Svar #18
08. maj 2012 af x00 (Slettet)

Nogen der kan forklar #2 lidt nærmere? Jeg forstår ikke hvorfor man kan sige: 

∫(ln(x)+1)dx = x*ln(x)-x+x+k = x*ln(x)+k


Brugbart svar (1)

Svar #19
08. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

∫ (ln(x)+1) dx = ∫ 1·ln(x) dx + ∫ 1 dx

                       = x·ln(x) - ∫ x·(ln(x))' dx + ∫ 1 dx 

                      = x·ln(x) - ∫ x·(1/x) dx + ∫ 1 dx 

                      = x·ln(x) - ∫ 1 dx  + ∫ 1 dx 

                      = x·ln(x) + k


Skriv et svar til: Integrale opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.