Matematik

Hjælp til en ligning

07. maj 2012 af FadiB (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg har brug for hjælp til at løse denne ligning, jeg prøvet mange gange, men uden det rigtige svar:

2x^2/x+2=12x+40/2x+4

Her er hvordan jeg har prøvet at løse den:

 

For hvilke tal x gælder det at:

2x^2/x+2=12x+40/2x+4

x ≠ -2

2x^2=12x+40 <=>

2x^2-12x-40 = 0 <=>

x^2-6x-20 = 0 <=>

x^2-6x+3^2 = 20+3^2<=>

(x-3)^2 = 29 <=>

x-3 = √29

Tja 5,3 det synes jeg er underligt da alle de ligninger jeg har lavet i samme prøveoplæg bliver altid et kvadrat så man let kan tage kvadratroden af det.

Rettevejledningen siger svaret skal blive  x=5.

Hvad gør jeg forkert?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Huske at sætte parenteser. Du har glemt at forkorte højresiden med 2, inden du gangede med (x+2):

2x2 / (x+2) = (12x+40) / (2x+4) = (6x+20) / (x+2) ,

hvor man så kan gange med (x+2) under antagelsen x ≠ -2 . Så får man

x2 -3x -10 = 0 ,

der har pæne løsninger.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. maj 2012 af peter lind

Du skriver formodentlig din ligning forkert op. Ellers passe det nemlig slet ikke med det følgende. Jeg går ud fra at ligningen skal hedde

2x2/(x+2)=(12x+40)/((2x+4) = (6x+20)/(x+2)

Ganger du så med x+2 får du

2x2 = 6x+20


Svar #3
07. maj 2012 af FadiB (Slettet)

Sjot nok så har jeg faktisk også fået svaret til at blive til, x2 -3x-10=0. Men jeg synes ikke at det stemte overens med den måde jeg løste de forrige ligninger.

Men jeg kan stadig ikke se hvordan svaret kan blive X=5?

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. maj 2012 af peter lind

I #0 fik du x2-6x-20=0 hviket ikke er det samme som den i #1


Brugbart svar (2)

Svar #5
07. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ligningen x2 -3x -10 = 0 faktoriseres til (x+2)·(x-5) = 0 , hvoraf man aflæser de to rødder. Den ene rod må så forkastes på grund af forbeholdet x ≠ -2 .


Svar #6
07. maj 2012 af FadiB (Slettet)

Okay, så er mit spørgsmål, hvordan kunne du vide at: x2 -3x -10=(x+2)(x-5)?
Er der en måde at løse det på eller skal man bare prøve sig frem?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man kan altid finde rødderne i ligningen x2 -3x -10 = 0 ved at beregne diskriminanten og så beregne rødderne ved hjælp af rodformlen. Her var det forholdsvis let at se, at -3 = 2-5, og at -10 = 2·(-5) .

For et normeret 2.-gradspolynomium gælder der, at

(x - r1)·(x - r2) = x2 -(r1+r2)·x + r1·r2 .


Svar #8
07. maj 2012 af FadiB (Slettet)

OKay, forstået! Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Hjælp til en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.