Matematik

Sammensat funktion

09. maj 2012 af Glans (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en der kan fortælle mig hvad reglen for sammensat funktion siger i ord. Meget gerne skære ud i pap.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvilken regel tænker du på? er det reglen for differentiation af en sammensat funktion? Den siger

( f(g(x)) )' = f '(g(x)) · g'(x)

Man differentierer den ydre funktion og ganger med den afledede af den indre funktion.


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. maj 2012 af Andreww (Slettet)

#1

Kan du henlede til et "rigtigt" bevis (evt. opskrive), - jeg har opfattelsen af, at der er mange beviser af dette som ikke er helt korrekte. 


Svar #3
09. maj 2012 af Glans (Slettet)

Ja, det er den.

 

Man differentierer den ydre funktion og sætte den indre funktion udifferentieret på x's plads og ganger med den afledede af den indre funktion ik?


Brugbart svar (2)

Svar #4
09. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vi antager, at funktionerne f og g er differentiable og undersøger så den sammensatte funktion fog i punktet x. Vi danne differenskvotienten

( fog(x+h) - fog(x) ) / h = ( f(g(x+h)) - f(g(x) ) / h

                                      = [ (f(g(x+h)) - f(g(x)) / (g(x+h) - g(x)) ] · (g(x+h) - g(x)) / h

                                      = [ (f(u+k) - f(u)) / k ] · (g(x+h) - g(x)) / h

hvor u = g(x) , og u+k = g(x+h) , eller k = g(x+h) - g(x) .

Når h går mod 0 , vil k gå mod 0, og (g(x+h) - g(x)) / h vil gå mod g'(x) . Derfor vil (f(u+k) - f(u)) / k gå mod f '(u) , og vi har derfor, at differenskvotienten

( fog(x+h) - fog(x) ) / h

vil gå mod f '(u) · g'(x) , når h går mod 0. Det vil sige,

( fog(x+h) - fog(x) ) / h → f '(u) · g'(x) = f '(g(x)) · g'(x) for h → 0.


Skriv et svar til: Sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.