Matematik

integration

10. maj 2012 af Skønnetøs (Slettet)

Hej, jeg skal finde stamfunktion til : f ( x) = 2x2- 2x + 18 og jeg skal finde den linje med ligning y = 4 som tangent..

 

Jeg har integreret ovenstående til: (2/3 x) - 6x2 + 18x og så ved jeg ikke hvad jeg skal gøre, 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det midterste led , -2x , er ikke integreret korrekt, med mindre det midterste led faktisk er -12x .

Opgaven lyder måske, at man skal finde den stamfunktion, der har linien med ligningen y = 4 som tangent. Man skal så finde de punkter x0, hvor stamfunktionen har vandret tanget, dvs. hvor f(x0) = 0 , og hvis funktionen retteligt er

f(x) = 2x2 -12x +18 = 2·(x2 -6x +9) = 2·(x - 3)2 ,

er der jo kun een løsning til ligningen f(x0) = 0 .


Svar #2
10. maj 2012 af Skønnetøs (Slettet)

hov, min fejl det er - 12 x .


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Netop som jeg havde formodet i #1. Stamfunktionens integrationskonstant afpasses så, således at F(x0) = 4 , hvor x0 er løsningen til ligningen f(x0) = 0 , og F er en stamfunktion til f .


Svar #4
10. maj 2012 af Skønnetøs (Slettet)

jeg forstår det ikke . 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du kunne jo starte med at be- eller afkræfte min udlægning af opgaven i #1.

Hvis stamfunktionen F(x) = (2/3)x3 - 6x2 + 18x + k  skal have linien med ligningen y = 4 som tangent , skal dens funktionsværdi jo være lig med 4, hvor den har en vandret tangent. Vi skal derfor finde frem til, hvor der kan være vandret tangent, dvs vi skal løse ligningen

f(x0) = 0 , dvs 2·(x0 - 3)2 , dvs x0 = 3 .

Enhver stamfunktion til f(x) har altså vandret tangent netop i punktet x = 3 . Der skal altså gælde, at F(3) = 4 , dvs

(2/3)·33 - 6·32 + 18·3 + k = 4 .

Bestem nu værdien af k , der indgår i stamfunktionen.


Svar #6
10. maj 2012 af Skønnetøs (Slettet)

k = - 14? 

En til opgave: hvad ligningen for den tangent ,  som tangerer grafen i punktet med førstekoordinaten 2?

G (2)  = 4 og  g (2) = -3


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Tangentens ligning i røringspunktet fås ved benyttelse af tangentligningen

y = f(x0)*(x - x0) + F(x0)

idet f(x) er differentialkvotienten til F(x).

Ved indsættelse af x0 = 2 i ovenstående ligning fås tangentens ligning i punktet med førstekoordinaten 2 til

y= 2·(3 - 3)2*(x - 3) + (2/3)*33 - 6*32 + 18*3 - 14

såfremt du har bestemt k rigtigt. Du kan selv reducere udtrykket


Svar #8
10. maj 2012 af Skønnetøs (Slettet)

okay.


Svar #9
10. maj 2012 af Skønnetøs (Slettet)

tangentligning er den så : 2 x - 2?


Svar #10
10. maj 2012 af Skønnetøs (Slettet)

opgaven hænger ikke sammen med den første opgave..


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Så gør dig dog i det mindste den ulejlighed at forklare hvad sammenhængen mellem g og G er, og hvilken funktion det er, hvis graf skal tangeres i punktet med x = 2 . Vi kan jo gætte på, at G er en stamfunktion til g, og at det drejer sig om at finde en tangent til grafen for G i punktet med x = 2. Indsæt det, du kender i tangentligningen.


Svar #12
10. maj 2012 af Skønnetøs (Slettet)

ja det er rigtigt, at G er en stamfunktion til g,... Giver tangentligningen så: 3 x - 2


Skriv et svar til: integration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.