Matematik

Lille ting, som jeg er i tvivl om ..

18. maj 2012 af strangers

Hejsa

 

Jeg sidder og kæmper lidt med det her:

 

Forestil dig nu, at der er N personer, der skal dele et beløb.

Hvor stor en brøkdel af beløbet får de hver, hvis den første skal have halvt så meget som hver af de andre?

 

Mit problem er ikke så meget, at opstille ligningen. Dette kunne jeg jo sagtens gøre hvis jeg bare vidste hvor mange mennesker det var, som delte beløbet..

 

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2012 af SuneChr

Den første person får  x/2

De øvrige  N - 1  personer får hver x

Så vi har        x/2 + x·(N - 1)  =  B   (det samlede beløb til deling)

x·(N - ½) = B           x = B / (N - ½)


Svar #2
18. maj 2012 af strangers

Hejsa :-)

Tusind tak for svaret!

Nu kommer jeg til at stille et ufatteligt dumt spørgsmål;

 

Men det der er jo en ligning med to ubekendte?

Jeg fisker ikke efter svaret, blot forståelse:=)


Svar #3
18. maj 2012 af strangers

Jeg mener foruden mængderne der deles, står N (antal personer) jo stadig som ubekendt..Det er der hvor jeg mister tråden lidt


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2012 af SuneChr

# 1 fortsat

Andelen udgør da     x / B  =  ( B / (N - ½) ) / B  = 1 / (N - ½)

Heraf ses, at beløbets størrelse er uvedkommende. Antal personer N til deling får andelen    1 / (N - ½)  undtagen den første person, som kun får halvdelen heraf.

 


Svar #5
18. maj 2012 af strangers

Jeg forstår helt sikkert #1. Der er jeg helt med. 

 

Men kan stadig ikke forstå det med, at N står ubekendt :s


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2012 af SuneChr

Det er relativ regning uden konkrete tal. Kender vi beløbet B kan vi udregne N.


Svar #7
18. maj 2012 af strangers

hvis vi antager at b er 1

 

x = 1 / (N - ½)

 

altså det er mængden af den som ham der får 50% mindre?


Svar #8
18. maj 2012 af strangers

du må undskylde at jeg virker uvidende :s


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. maj 2012 af SuneChr

# 7  Nej det er alle de andre undtagen den første, som kun får    1 / (2·(N - ½)) 


Svar #10
18. maj 2012 af strangers

Supper!! :D

 

Tusind mange tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. maj 2012 af SuneChr

Vi ta'r den forfra:

30 personer skal dele 1 kr.         N = 30

Første person skal have  1 / (2·(N - ½)) gange 1 kr.

2. - 30. person skal hver have   1 / (N - ½) gange 1 kr.

I alt:   1·1 / (2·(N - ½))  +  29·1 / (N - ½)    =   1 kr.      


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven er beslægtet med den delingsopgave, der kører i denne tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1193404


Skriv et svar til: Lille ting, som jeg er i tvivl om ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.