Matematik

matematik

19. maj 2012 af Colloio (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har en diff. ligning som jeg simpelthen ikke forsåtr og løse ved at bruge separation of variables.

du/dx+((l+1)/x+Z/(l+1))u=0. hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Er Z og I (eller l) konstanter? Hvis det er tilfældet, kan ligningen løses ved hjælp af løsningsformlen for den lineære differentialligning af første orden ("panserformlen").


Svar #2
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

ja de er konstanter, men så kan man ikke løse ligning med separation af varibaler?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, den kan ikke løses ved separation. For at kunne løses ved separation af de variable skal differentialligningen have formen

      du/dx = f(x) · g(u)

Men den foreliggende ligning kan som nævnt løses ved at benytte den færdige løsningsformel for lineære 1.-ordens differentialligninger.


Svar #4
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

okay skal min min ligning sættes op på denne måde ud fra panserligningen x'(t)+p(t)x(t)=q(t)

hvor du/dx=x´(t) og p(t)=((l+1)/t-Z/(l+1)) og u=x(t) og q(t)=0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt samme betegnelser for de variable, ellers ender det i kaos.

Den generelle differentialligning er

u'(x) + p(x)·u(x) = q(x)

og din ligning er

u'(x) + Z/(l+1) · u(x) = -(l+1)/x

hvor så p(x) = Z/(l+1) og q(x) = -(l+1)/x


Svar #6
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

hov u skal ganges på begge led i paranteset så (l+1)u/x og Zu/(l+1), hvordan sættes det så op?. i øvrigt så troede jeg min spørgsmål blev ældet og glemt, så derfor oprettede jeg en ny.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det har du ret i. Jeg havde overset parentesen, og det var derfor jeg påstod, at ligningen ikke kan løses ved separation. Det kan den så faktisk godt, med denne læserettelse.

Så er differentialligningen

u'(x) + ( (l+1)/x+Z/(l+1) ) · u(x) = 0 , og dermed

u'(x) / u(x) = - ( (l+1)/x+Z/(l+1) )

dvs

ln(u(x)) = - ∫ ( (l+1)/x+Z/(l+1) ) dx

Trådene bliver ældre, ja, men hvis du skriver et nyt indlæg i en eksisterende tråd, "bumpes" tråden til toppen af de aktive tråde og bliver derfor synlig igen.


Svar #8
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

hmmm okay, nu har du separeret varibalerne på hver side af ligheds tegnet, men ved ikke helt hvordan du kommer frem til ln(u(x)) = - ∫ ( (l+1)/x+Z/(l+1) ) dx?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man har jo, at u'(x) / u(x) = [ln(u(x))]' . Derfor er ln(u(x)) en stamfunktion til venstresiden, og derfor står der så en stamfunktion til højresiden på højre side.

Sagt på en anden måde:

∫ u'(x)/u(x) dx = ∫ (du/dx) · (1/u(x)) dx = ∫ (1/u) du = ln(u)


Svar #10
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

så ved at jeg tager exp(ln(u(x))) har løsning til diff. lingingen?


Svar #11
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

er det også noget med at der kommer en ekstra konstant på diff. ligning løsningen?


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, der kommer en integrationskonstant på højre side:

ln(u(x)) = -(l+1)·ln(x) + (Z/(l+1))·x + k ,

u(x) = c·e(Z/(l+1))·x / xl+1


Svar #13
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

men burde det ikke være u(x) = e(c)+e(Z/(l+1))·x / xl+1. når vi tage e på højre side af de tre led?


Svar #14
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

hov det skal være u(x) = c·e(Z/(l+1))·x / xl+1


Svar #15
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

arh fejl igen u(x) = e(c)+e(Z/(l+1))·x / xl+1


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

I #12 har jeg kaldt ek for c , og c skal ganges som faktor på resten af udtrykket e(Z/(l+1))·x / xl+1


Svar #17
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

hvis ek=c hvor pluses det ikke på, istedet for at gange?


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Fordi man benytter en regneregel for eksponentialfunktioner:

ea+b+k = ea ·eb ·ek

Vær opmærksom på, at "at pluse" er babysprog for "at addere" eller "lægge sammen".


Svar #19
19. maj 2012 af Colloio (Slettet)

mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.