Almen studieforberedelse (AT)

Psykologi samfundsfagligt - metoder

19. maj 2012 af budgetjuice (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal snart op i AT, og er i den forbindelse blevet usikker på min metode del. Jeg skriver om Columbine Massakren i fagene dansk og psykologi, og da jeg benytter dansk humanistik, skal jeg derfor arbejde med psykologi fra en samfundsfaglig synsvikel. 
I dansk analyserer jeg to dokumentarer, og jeg laver altså dokumantaranalyse og argumentationsanayse, men i psykologi er jeg lidt lost.. Da det er udfra en samfundsvidenskablig vinkel hedder mine problemstillinger, der omhandler psykologi:
• Hvordan kan det tænkes, at den amerikanske kultur har medvirket til at forme individer som Dylan Klebold og Eric Harris?
• Hvilke psykologiske faktorer medvirkede til at Dylan Klebold og Eric Harris begik massakren?

I den første taler jeg lidt om den amerikanske kultur som en "culture of fear and violence" og hvordan voldelige film og computerspil kan have noget med voldelig opførsel at gøre (inddrager her et eksperiment udført af Bandura), det anerikanske samfunds fokus på individet frem for fællesskabet, den amerikanske våbenlov og det sociale hieraki i amerikanske high schools. Her har jeg fire tabeller - en der viser sammenhængen mellem vold og videospil, en der viser antallet af skoleskydderier i USA i forhold til andre vestlige lande, en der viser antallet af våben i en række lande (heriblandt self. USA) og antallet af skuddrab i forskellige lande (igen self inkl. USA).

I den anden del taler jeg om f.eks. om etableringen af egen grupper og fremmed grupper (Robbers Cave eksperimentet), om deres følelse af at være supperior (narcissime), gruppepolarisering og dem som henholdsvis psykopat og deppresiv. Her har jeg uddrag af deres respektive dagbøger. 

Håber meget der er nogle, der kan hjælpe mig med metoder her. Psykologi er vel samfundsfagligt fordi vi benytter os af tabeller og bygger viden på andres eksperimenter, og fordi det handler om hvordan individet indgår og påvirkes af et samfund. Og selv bruger vi måske en hypotetisk deduktiv metode, da vi opstiller en hypotese om hvad vi tror ligger til grund for at de begik massakren, og så undersøger dette, eller hvad? Men er det en samfundsfaglig metode? Og bruger jeg den egentlig overhovedet, når jeg bare har sat mig for, at jeg vil undersøge hvad der ligger til grund, og bare kigger på forskellige faktorer som i større eller mindre grad spiller ind?

Som I nok kan læse har jeg forvirret mig selv ret meget, og er kommet ret meget i tvivl, så håber meget at der er en der kan og vil hjælpe mig!! På forhånd tak. 


Skriv et svar til: Psykologi samfundsfagligt - metoder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.