Fysik

forståelse af en opgave

20. maj 2012 af ansigtet (Slettet) - Niveau: A-niveau

opgaven lyder:

en elektron projekteres med en hastighed V0 ind i et uniform elektrisk felt(ignorer gravitations kraft på elektron).

a) find retningen og størrelsen af dens acceleration

E=103 N C-1

opgave beregning:

F=m*a  +   F=e*E

 

a= F/m = e*E / m =( 1,60*10-19C * 103 N C-1) / 9,11*10-31 kg = 1,76*1014 m/s2

hvordan ved jeg hvilken retning dens acceleration er ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2012 af hesch (Slettet)

Den accellererer positivt i samme retning som E-feltet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. maj 2012 af peter lind

Det er modsat retningen af E feltet da elektronen har en negativ ladning.

Hvad merner du med "en elektron projekteres med en hastighed V0 ind i et uniform elektrisk felt


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2012 af hesch (Slettet)

#2  E-feltet kan laves med to parallelle plader. Hvis den venstre plade er negativt ladet og den højre positivt, vil E-feltet pege mod højre. Skydes en elektron ind mellem pladerne vil elektronen søge mod den positive plade. Eller hvad ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2012 af peter lind

Nej så vil feltet pege mod venstre


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2012 af hesch (Slettet)

Men pladerne er jo ækvipotentialflader, og E-feltet kan f.eks. være 1 V/m, der angiver potentiale-gradienten. Hvis jeg bevæger mig 1 m i feltets retning, så må potentialet vel vokse med 1 V ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2012 af peter lind

nej den falder. Det elektriske felt er defineret som kraften på en enhedsladning i punktet. Hvis man har en ladning q  gælder der F = q*E  Hvis q er positiv peger kraften i feltets retning. Er den negativ peger kraften i modsat retning af feltet.


Svar #7
20. maj 2012 af ansigtet (Slettet)

nu har jeg kigget lidt på facit og der står at den er lodret ned (retning af a)

men det er det jeg ikke forstår


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2012 af hesch (Slettet)

Det må jeg lige tænke over, alle disse definitioner.  :)


Svar #9
21. maj 2012 af ansigtet (Slettet)

okey


Svar #10
21. maj 2012 af ansigtet (Slettet)

og det er ikke kraftens retning men accelerationens retning


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. maj 2012 af hesch (Slettet)

#10   Ja, undskyld vores interne debat.

Du skal lade #6 stå til troende, og skal tolke tavsheden således, at ingen af os forstår dit #7.

I din opgave er der jo ikke fastlagt retninger som op / ned / højre venstre osv. Vores retninger højre / venstre var kun til brug i "debatten".

Måske du har en tegning, der skaber lidt styr på opgavens retninger ?

 


Svar #12
21. maj 2012 af ansigtet (Slettet)

ja kan lige sætte det ind her

Vedhæftet fil:DSC00002.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #13
21. maj 2012 af hesch (Slettet)

Jamen så accellerere den nedad, imod feltretningen, som angivet i #2.


Svar #14
21. maj 2012 af ansigtet (Slettet)

gør den så kun det fordi vi har med en elektron at gøre ?


Brugbart svar (1)

Svar #15
21. maj 2012 af hesch (Slettet)

Ja, elektroner, der er negativt ladede tiltrækkes af positive ladninger, altså af den plade, der er forbundet til et strømforsynings positive pol.

Feltretningen defineres til at gå fra positiv ladning mod negativ ladning, og derfor accelerer elektronen mod feltretningen. Var feltretning defineret modsat, ville elektronen have acceleret med feltretningen.

Jeg skal være den første til at forstå din forvirring  :)  men sådan er det altså.


Skriv et svar til: forståelse af en opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.