Kemi

udregning fortynding

22. maj 2012 af Djgyl (Slettet)

hej :D! 

jeg sidder fast med to opgaver som jeg har brugt tid på at løse :(

den første:

1,00 ml 65,0 ww% hno3 afmåles og fortyndes med vand op til 200 ml. beregn fortyndingens pH?

 

den anden:

315mg ba(oh)2, 8 h1o afvejes og opløses i vand op til 200 ml. beregn opløsningens ph ? 

er der nogen som kan hjælpe? det er unmulige at løse :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2012 af Dulugtergrimt (Slettet)

For det første: Væn dig for guds skyld til, at skrive stofferne op, som de står. Et grundstof starter ALTID! med et stort bogstav. At skrive det med små bogstaver giver et billede af, at du egentligt er pisse ligeglad med, hvad opgaven går ud på. Derudover hedder det ikke "ph" men pH.

Opgaverne er ikke svære og da slet ikke umulige. Prøv selv, og skriv, hvor du går i stå.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2012 af mathon

den første:

M(HNO3) = sum({1,1,3}*{1.008,14.007,15.999}) g/mol = 63,012 g/mol

         65,0 ww% HNO3 har densiteten 1,40855 g/mL

          hvoraf dens formelle koncentration beregnes


                                 c = p·10-2·d / M

                                 c = 0,65·(1408,55 g/L) / (63,012 g/mol) = 14,53 M

 

   de 200 mL er fortyndet 200 gange

   fortyndingsfaktor 1/200 = 0,005

                                 cfort = 0,005 · (14,53 M) = 0,0726 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2012 af mathon

den anden:

M(BaO2H2*8H2O) = sum({1,2,2,8}*{137.33,15.999,1.008,18.02}) g/mol = 315,504 g/mol

     antal mol Ba(OH)2*8H2O

                                                         n = m / M  (0,315 g) / (315,504 g/mol) = 0,0009984 mol

     hvoraf den formelle koncentration beregnes

                                                         c = n / V = (0,0009984 mol) / (0,200 L) = 0,004992 M

                                                         [OH-] = 2·c = 2·(0,004992 M) = 0,009984 M      da Ba(OH)2 et let
                                                                                                                                   opløselig

                                                         pOH = -log(0,009984) = 2,00

    ved 25ºC
                                                         pH = 14 - pOH =
14 - 2,00 = 12,00
 


Skriv et svar til: udregning fortynding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.