Matematik

Regne en vinkel ud markeret med x

22. maj 2012 af Rustnesøm (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg har aldrig forstået hvordan man regner en vinkel ud, uden en vinkelmåler. Er der nogle der kan forklare? Skal man teknisk set gætte?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Nej, man skal benytte andre oplysninger, for eksempel om sidelængder i en trekant, og så benytte, at der gælder visse relationer mellem vinkler og sider i en trekant.


Svar #2
23. maj 2012 af Rustnesøm (Slettet)

Men hvordan i alverden gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man benytter, det der er kendt i den aktuelle situation til at isolere det, der søges.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2012 af kasperehj (Slettet)

#3

Jeg tror han spørger om hvad forholdet er mellem grader og sidelængder af trekanter? Undrer mig også selv over det!


Svar #5
24. maj 2012 af Rustnesøm (Slettet)

Problemet er hvordan man regner en vinkel ud ud når man kun kender 1 af trekantens vinkler.


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man benytter kendskab til andre oplysninger i trekanten, f.eks nogle af siderne. Man benytter så sinusrelationerne

      sin(A) / a = sin(B) / b = sin(C) / c

eller cosinusrelationerne

      a2 = b2 + c2 - 2bc·sin(A)

      b2 = a2 + c2 - 2ac·sin(B)

      c2 = a2 + b2 - 2ab·sin(C)

til at bestemme de manglende stykker.

 


Svar #7
24. maj 2012 af Rustnesøm (Slettet)

Men hvorledes er der forhold imellem dem? Og hvorfor skriver du bogstaver og cifre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

I en trekant kalder man de tre vinkler for A, B, C, mens længderne af siderne over for vinklerne kaldes a, b, c.

Det var måske en ide, at du mere præcist beskriver dine forudsætninger, og de situationer, du har i tankerne.


Svar #9
24. maj 2012 af Rustnesøm (Slettet)

Så vi hvis den højste vinkel er x, den nederste til venstre ret, og den nederste til højre 40 grader, hvordan løses det så? Og hvorledes ved man hvilke der er a, b og c?


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvis det vides, at trekanten er retvinklet, ved man jo, at en af vinklerne er ret (dvs 90º), og kender man yderligere en vinkel, finder man den sidste vinkel ved at udnytte, at vinkelsummen i en trekant er 180º. Det er en fast konvention, at siden a er den side, der ligger over for vinkel A, siden b ligger over for vinkel B, og siden c ligger over for vinkel C.


Svar #11
25. maj 2012 af Rustnesøm (Slettet)

Godt.

Hvad med en firkant, hvorledes ved man at vinkelsummen er 360 grader?


Brugbart svar (1)

Svar #12
25. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

En vilkårlig valgt diagonal af firkantens diagonaler deler firkanten i to trekanter. Vinkelsummen i firkanten er da summen af vinklerne i de to trekanter.


Svar #13
26. maj 2012 af Rustnesøm (Slettet)

Tak.

Hvad er det nøjagtig man gør når man bliver bedt om at regne arealet af en cirkel ud der har diameteren 12 m?


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man beregner cirklens radius r som det halve af diameteren og indsætter så i formlen for cirklens areal

A = π·r2


Skriv et svar til: Regne en vinkel ud markeret med x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.