Matematik

Harmonisk Svingning (Matematik)

25. maj 2012 af xnickzr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens

Sidder og mangler lidt hjælp til udledning af phi når det er den eneste ubekendte, har prøvet at isolere, men det giver ikke det samme resultat som når man benytter mathcads funktion til at løse problemet.

Ligning er stillet op som:

 f(t) = A*sin(w*t+phi)+K

Hvor bund punktets x værdi bliver benyttet som t og dets y værdi som f(t), altså er det kun phi der mangler at blive løst.

Har løst det i mathcad som:

phi := f(t) = A*sin(w*t+phi)+K -> solve, phi 

Men ved ikke hvordan jeg skal udlede det skriftligt og mundligt.

Hilsen,

Nick.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2012 af peter lind

phi = f(t) er næppe rigtig. For at finde phi, A og K skal du have nogle startbetingelser. Typisk er at man kender f(0) og f''(0) K vil normalt være 0, men andet er muligt


Svar #2
25. maj 2012 af xnickzr (Slettet)

skriver heller ikke at phi er lig med f(t);   ":=" er bare et definitions tegn i Mathcad.

som nævnt i start topic, så har jeg udregnet alle værdier undtagen phi, fik bare ikke lige skrevet det ind da jeg regnede med at man godt kunne udlede formlen uden at du havde værdier, ja? :P


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2012 af peter lind

Man kan kun finde phi, hvis man har yderligere oplysninger. Rent faktisk har du jo ikke angivet overhovedet hvilken andre oplysninger, du har. Jeg kan derfor ikke vide om phi kan findes


Svar #4
25. maj 2012 af xnickzr (Slettet)

f(t) = A * sin(w*t+phi)+K

177.38 = 20.485 * sin(0.24 * 17.23 + phi) + 197.865

 

Så er alle de kendte værdier indsat :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. maj 2012 af mathon

 

                          (f(t) - k) =   A·sin(ω·t+φ)

                          f '(t)  =        ω·A·cos(ω·t+φ)

 

som for t = 0
giver
                         (f(0) - k) =   A·sin(φ)

                          f '(0) / ω = A·cos(φ)
og
                         tan(φ) = ω·((f(0) - k) / f '(0)

                         φ = tan-1(ω·((f(0) - k) / f '(0) )

 

                           


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj 2012 af peter lind

Af den ligning du skriver i #4 får man sin(0.24 * 17.23 + phi) = 1, som kan løses.


Svar #7
25. maj 2012 af xnickzr (Slettet)

Har prøvet at udregne det med jeres udledninger men ingen af dem giver det rigtige resultatet :|


Svar #8
25. maj 2012 af xnickzr (Slettet)

Glemte lige:
Selvom det ikke lige gav det rigtige resultat, så er jeg taknemmelig for at i hjælper :) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. maj 2012 af peter lind

sin(x) = 1 <=> x = π/2 +2pπ, p∈Z hvilket kommer af definitionen af sin(x). Her er x så 0,24*17,23+phi


Skriv et svar til: Harmonisk Svingning (Matematik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.