Fysik

Retliniet bevægelse

29. august 2005 af Quewer (Slettet)
Nogen der lige gider kigge på den her, aner ikke hvordan den løses.

En mand løber 100 meter uden at stoppe, med en konstant acceleration. Inden han starter på de 100 meter løber han allerede 10km/t. Da han er færdig på de 100 meter er der gået 20 sek.

Mit spørgsmål:
A, Hvor stor er accelerationen på de sidste 100 meter?
B, Hvad er mandens sluthastighed?

Håber i gider hjælpe mig/min klasse (ingen af os kan regne den ud).

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2005 af sontas (Slettet)

han løber med en gennemsnitshastighed på 5m/s på de 100m, da v = s/t = 100m/20s
10km/t = 10000m/3600s = 2,7777m/s er den hastighed han har før han påbegynder at løbe de 100m. Vi har at
a = deltav/deltat = (5m/s - 2,7777m/s)/20s = 0,388888m/s^2 (gennemsnitsaccelerationen).
mandens sluthastighed må være de omtalte 5m/s

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2005 af sontas (Slettet)

hovsa lige en fejl

deltav = 5m/s - 2,777777m/s = 2,22223m/s
a = 2,2223m/s / 20s = 0,111111m/s^2

Svar #3
29. august 2005 af Quewer (Slettet)

Nårh så var jeg ikke så langt fra alligevel. Men mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#1: De 5m/s er ganske rigtigt den gennemsnitlige hastighed over de 100m; men i din beregning af accelerationen regner du med, at 5m/s er sluthastigheden. Det er _ikke_ tilfældet.

Accelerationen er konstant, og ifølge bevægelsesligningerne for jævnt accelereret, retlinet bevægelse har vi derfor til tiden t efter 100-meterens påbegyndelse, at

x(t) = 1/2*a*t^2 + v0*t

Det vides, at x(20s) = 100m, og endvidere er v0 = 10km/h. Disse oplysninger fastlægger accelerationen a over de 100m.

Det korrekte resultat er således

a = 0,22m/s^2 (2 betydende cifre)

og sluthastigheden må følgelig være

v(20s) = 26km/h

//Singularity

Svar #5
29. august 2005 af Quewer (Slettet)

Okay, var ikke helt med til sidst singularity. Vil du ikke skrive hele regnestykket op? Og til sidst har du bare sat de kendte faktorer ind i bevægelsesligningen?

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2005 af sontas (Slettet)

#4 nårh ja det kan jeg selvfølgelig godt se.

x(t) = 100m

100 m = 1/2a*t^2 + v0*t = 1/2*a*400s^2+2,7777777m/s*20s isoler a.

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: Der er egentlig ingen grund til at opskrive mere. Isolér a, indsæt t = 20s og v0 = (10/3,6)m/s og beregn a.

Til sidst bruges blot, at

v(t) = v0 + a*t

med a fra første spørgsmål.

//Singularity

Svar #8
29. august 2005 af Quewer (Slettet)

Jeg takker og bukker!

Svar #9
30. august 2005 af Quewer (Slettet)

Kan slet ikke regne den ud.

100=1/2*20^2+10*20 <=> Og hvad så?

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. august 2005 af sontas (Slettet)

#9 du skal jo isolere a fra
100 m = 1/2a*400s^2 + 2,777m/s*20s
du mangler a i dit udtryk.

Svar #11
30. august 2005 af Quewer (Slettet)

Ja, men så kommer jeg ikke længere end det du har skrevet nu. Hvordan skal det regnes ud? vær' lidt tålmodig er lige startet på det her med retliniet bevægelse:D

Svar #12
30. august 2005 af Quewer (Slettet)

Ja, men så kommer jeg ikke længere end det du har skrevet nu. Hvordan skal det regnes ud? vær' lidt tålmodig er lige startet på det her med retliniet bevægelse:D

Brugbart svar (0)

Svar #13
30. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#11,12: Du gør ikke, som jeg ellers foreslog i #7. Undlad at indsætte noget som helst til at starte med. I det formelle udtryk (bevægelsesligningen) fra #4;

x(t) = 1/2*a*t^2 + v0*t

isolerer du a, og først derefter indsættes de kendte størrelser. Jeg går ud fra, at I har haft en tilstrækkelig portion træning i at isolere i matematik.

//Singularity

Svar #14
30. august 2005 af Quewer (Slettet)

Jeg aner ikke hvordan jeg stiller det op. Jeg har måske ikke uddybet hvor VÆK jeg er i det her, men jeg er langt væk.

Svar #15
30. august 2005 af Quewer (Slettet)

Hvis i gider skrive op som den opgave som jeg godt kunne finde ud af her:

(Det er ligningen for frit fald)

10m=1/2*G*t^2 <=>
10m=4.91*t^2 <=>
10:4.91=t^2
t=Kvadratrod 10:4.91 = 1.427.....

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#15: Prøv nu selv at isolere a i udtrykket fra #13. Lad være med at indsætte konkrete talværdier overhovedet; isolér a helt formelt.

//Singularity

Svar #17
30. august 2005 af Quewer (Slettet)

Okay, jeg stinker (næsten:D) til mat/fys i forvejen, og sætte mig til noget jeg hverken har lært eller kender i forvejen er lige svært nok, håber i forstår.

Brugbart svar (0)

Svar #18
30. august 2005 af smølfemig (Slettet)

Hei i kloge mennesker.. vil i ikke nok hjælpe mig med, det med retlinjet bevægelse.?

Jeg er lige startet på htx, og forstår ikke særlig meget af det. Vi kan tage det eksempel som der allerede står her i forvejen,

En mand løber 100 meter uden at stoppe, med en konstant acceleration. Inden han starter på de 100 meter løber han allerede 10km/t. Da han er færdig på de 100 meter er der gået 20 sek.

Spørgsmålet er også her:
A, Hvor stor er hans acceleration på de sidste 100 meter..?
B, Hvad er hans sluthastighed.?

Håber i vil hjælpe en pige i nød :-)

Brugbart svar (0)

Svar #19
30. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#17: Nuvel, så gennemgår jeg rent undtagelsesvist, hvorledes a isoleres. Vi ved for jeg ved ikke hvilken gang, at

x(t) = 1/2*a*t^2 + v0*t

Accelerationen a ønskes isoleret, og dette gøres som følger;

x(t) = 1/2*a*t^2 + v0*t <=>
x(t) - v0*t = 1/2*a*t^2 <=>
2*[x(t) - v0*t] = a*t^2 <=>
(2/t^2)*[x(t) - v0*t] = a

Vær sikker på, at du forstår, hvad der sker i de enkelte skridt. Herefter er det blot at indsætte t = 20s, x(20s) = 100m og v0 = (10/3,6)m/s for at beregne a.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #20
30. august 2005 af smølfemig (Slettet)

tusind tak.. tror godt jeg kan forstå det... MEN....... det kan godt være jeg er virkelig dum..men hvorfor er der x foran (t) ??? :-s

Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.