Matematik

Skrå kast

06. juni 2012 af Sille901 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en der er sød at give mig en forståelig forklaring på det skrå kast? Hvad står vox hhv voy osv for? Og hvad sker der helt præcis? Hvordan kan man beskrive accelerationen og hastigheden af kastet? 

 

Ville være en stor hjælp, hvis der var en der gad at forklare mig det.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

v0x og v0y er sikkert hastighedsvektorens komponenter i x- og y-retningen til tiden t = 0 . Man benytter, at hastigheden er konstant i x-retningen mens der er konstant acceleration i y-retningen. Her har man indført et koordinatsystem, hvor x-aksen er vandret, mens y-aksen er lodret. Hvis y-aksens positive retning peger opad, er accelerationen derfor

a = [ 0 ; -g ] , konstant til alle tidspunkter

og hastigheden er da

v(t) = [ v0x ; v0y -gt ]  .

Lader vi partiklen starte i punktet [ s0x ; s0y ]  til tiden t = 0 , får vi så stedvektoren til partiklen som funktion af tiden

s(t) = [ s0x + v0x·t ; s0y + v0y·t -(1/2)g·t2 ]  .


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juni 2012 af mathon

 

         hastighedsvektoren til begyndelsestidpunktet

                            
                               vo = [vox, voy] = [vo·cos(α), vo·sin(α)]             hvor α er elevationsvinklen


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2012 af mathon

se

Vedhæftet fil:kast.doc

Svar #4
06. juni 2012 af Sille901 (Slettet)

Tak.. :)

Er accelerationen 0 i vandret retning, da kastet ikke påvirkes af nogen tyngdekraft vandret? Eller hvordan skal man lige forklare det? 

Så det det skrå kast beskriver, er simpelthen dets hastighed og acceleration, som er konstant?

 

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2012 af mathon

når der kan ses bort fra gnidning
er

                          vx konstant
men
                          vy er variabel i tiden med konstant accelerationsvektor  -g


Svar #6
06. juni 2012 af Sille901 (Slettet)

ja og det er fordi at ved en genstand der bevæger sig lodret, vil den få en negativ acceleration.. ikk?

 

Skriv et svar til: Skrå kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.