Matematik
Opdel rektangel med parabel
Hej
Hvordan kan man dele et rektangel op i to lige store dele med en parabel?
Tak på forhånd
Svar #1
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)
Lad os betragte et rektangel med sidelængder A og B, og lad os indlægge det i et koordinatsystem, således at rektanglets hjørner falder i punkterne P(-A/2;0) , Q(A/2;0) , R(A/2;B) og S(-A/2;B) . Vi vil nu bestemme en parabel med toppunkt på y-aksen, der går gennem punkterne R og S, således at parabelen deler rektanglet i to dele, der har samme areal. Parabelens forskrift vil da have formen
f(x) = ax2 + c ,
hvor c er toppunktets y-koordinat. Parabelen er symmetrisk omkring y-aksen, og da den skal gå gennem punktet R, skal der gælde
a·(A/2)2 + c = B .
Endvidere ønsker vi, at arealet mellem x-aksen og parabelen mellem -A/2 ≤ x ≤ A/2 skal være lig med det halve af rektanglets areal, så vi må have
-A/2∫A/2 (ax2 + c) dx = 2 · 0∫A/2 (ax2 + c) dx = 2 · [ ax3/3 + cx ]A/20
= 2·(a/3)·(A/2)3 + 2·c·(A/2) = (1/2)·A·B .
Vi har altså de to ligninger til bestemmelse af a og c, nemlig
a·A2/4 + c = B , og
a·A2/12 + c = (1/2)·B , hvoraf
a·A2·(1/4 - 1/12) = (1/2)·B , eller
a = 3·B/A2 og c = B - a·A2/4 = B - (3/4)B = (1/4)·B
Parabelen skal altså have toppunkt i (0 ; B/4) og gå gennem rektanglets to øvre punkter (-A/2 ; B) og
(A/2 ; B) , og den har forskriften
f(x) = (3B/A2)·x2 + B/4
Svar #2
13. juni 2012 af sifsmit (Slettet)
Tusind tak for dit svar! Jeg har kigget længe på det. Nu er det bare sådan, at i min opgave skal nederste venstre hjørne af rektanglet ligge i nulpunktet. Så kan man ikke gøre det på den måde, vel?
Min opgave ser sådan ud:
En matematiklærer deler sin køkkenhave op i 2 lige store stykker ved hjælp af en parabel. Haven er rektangulær med bredden 3m og længden 4m.
Han lægger et koordinatsystem med nulpunktet i havens nederste venstre hjørne, således at parablens toppunkt ligger i nulpunktet, og havens bredde ligger ud af x-aksen.
Beregn funktionsudtrykket for hans parabel og tegn haven i fugleperspektiv.
Skriv et svar til: Opdel rektangel med parabel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
