Fysik

Fysik - Bølger: Spg. om brug af symbol for afbøjningens orden

03. september 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej

Jeg er i lidt af et dilemma. Jeg er i gang med at lave en fysikopgave, hvor jeg skal bruge afbøjningens orden. Selve opgaven er der ikke umiddelbart problemer med. Problemet er derimod om jeg skal bruge "m" som symbol for afbøjningens orden (dette bruges i fysikkens verden 2), eller om jeg skal bruge "n" (bruges af min fysiklærer).

Jeg ville tro, at det var mest korrekt, at bruge "m", men det ville være surt, at få en fejl i opgaven, hvis min lærer mener, jeg har brugt det forkerte symbol.

Er der nogle af jer, der har et godt råd?

Mvh
Peter

Svar #1
03. september 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg har i øvrigt er spørgsmål til den næste opgave:

"Ved hjælp af skolens laser, som udsender lys med bølgelængden 632,8 nm, skal gitterkonstanten for et nyt gitter bestemmes. 3. ordens afbøjningen måles til 37,7º.

a) Vis, at gitterkonstanten er 3,33 3,33 * 10^-6 m:

Jeg får at, sin"Ø" = (m*lampda)/(d) <=>
d = (m*lampda)/(sin"Ø") = (3*632,8nm)/(sin 34,7) = 3334,74 * 10^-9 m ~ 3,33 * 10^-6 m

Det er den næste opgave, jeg er lidt i tvivl om.

b) Hvor mange streger er der pr. mm helt tal)?

Spalter pr. mm = (1mm/0,00333474mm)= 299,87.

Det jeg er i tvivl om, er hvorvidt det er mest korrekt, at runde op eller ned i dette tilfælde. Da der spørges om et helt tal, ville jeg mene, det er mest korrekt at skrive 299, da der ikke er 300, men kun meget tæt på.

Hvad er bedst at gøre?

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2005 af Dag (Slettet)

Hejsa

Jeg har også Fysikkens verden 2 og min lærer skriver også n, istedet for m.
Han siger, at begge symboler kan bruges...


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2005 af Therackoo (Slettet)

Det er nok bedst at bruge det ens fysiklærer bruger.

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Det er ligegyldigt, hvilket symbol du bruger, bare du er konsekvent, og det tydeligt fremgår af sammenhængen, hvad det skal betyde!

Du kan eksempelvis sagtens skrive følgende:

m*a = F = Holger,

som dog nok er en dum idé, men der er intet forkert (hverken matematisk eller fysisk) i at skrive "Holger" i stedet for "F".

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Kraften Holger. Hvor plat har man lov at være? :P

Peter: brug bare enten n eller m til at indicere ordenspletterne, men vær konsekvent, som Hasek skriver.

Bølgelængdesymbolet staves 'lambda' (ikke lampda), og b'et er i øvrigt stumt i selve udtalen.

#1: Nu må du lige beslutte dig for, om afbøjningsvinklen hørende til tredje orden er 37,7grader eller 34,7grader. Du skriver det første, men regner med det sidste. Hvad er korrekt?

I fald at 34,7grader er korrekt, da fås

1/d = 1/(3,3347...*10^(-3)mm) =
299,87...mm^(-1) ~ 300mm^(-1)

(3 betydende cifre!). Gitteret har således 300 spalter/mm.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#5: Det var også bare for at give et eksempel på, at det er *totalt* ligegyldigt, hvad man skriver, bare det er konsekvent og ikke til at misforstå!

Svar #7
03. september 2005 af KickAzz (Slettet)

Afbøjningsvinklen til tredje orden er 34,7º, jeg kom til at taste forkert i beskrivelsen.

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#6: Well, no offense in the first place :-)

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2005 af frodo (Slettet)

hvorfor det nye navn?

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. september 2005 af frodo (Slettet)

#9 til #8

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#9: Sikken nysgerrighed man kan spore, uagtet at det i øvrigt intet særskilt har at gøre med denne tråd ;-)

Jeg var såmænd træt af det oprindelige.

//Epsilon

Skriv et svar til: Fysik - Bølger: Spg. om brug af symbol for afbøjningens orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.