Matematik

Lægge brøker sammen

21. juni 2012 af JacobxD (Slettet)

Hej! Jeg skal lægge denne brøk sammen og reducere resultatet til blandet tal hvis muligt. Jeg ved godt, hvordan man lægger en to ægte brøker sammen, men hvordan lægger man det sammen med uægte brøker? Det er det, som jeg skal have hjælp til :-)

64            96
__   +      __

56           80

Hvordan lægger jeg disse to brøker sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2012 af peter lind

Forkort først brøkerne med 8. Sæt dem derefter på en fælles brøkstreg


Svar #2
21. juni 2012 af JacobxD (Slettet)

Kan jeg ikke også regne den ud på denne måde?

1     8       +    1     16         
      __                   __

      56                   80


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2012 af mette48 (Slettet)

Skaf fællesnævner

   hvilket tal går både 56 og 80 op i?

   56=7*8  og 80=8*5*2   fællesnævner 7*8*5*2=560

64/56 forlænges med 10 og 96/96 forlænges med 7

64*10/56*10 + 96*7/80*7 =

( 640+672 ) /560 =1312/560 = 2  (1312-2*560)/560

192/560   = 2  192/8 / 560/8  =2 24/70 = 24/2 /70/2 = 2 12/35


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er måske nemmere at forkorte brøkerne først, som også foreslået i #1:

64/56 + 96/80 = 8/7 + 6/5           og så forlænge til fællesnævneren 35

                          = (8·5 + 7·6) / (7·5) = 82 / 35 = 2 12/35


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juni 2012 af mathon

    eller
                                      11/7 + 11/5

 

                                        15/35 
                               +       17/35
                                        212/35


Skriv et svar til: Lægge brøker sammen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.