Fysik

skråt kast

08. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

I et andet forsøg kastes kniven med farten 15,3 m/s. Idet kniven slippes, er den 1,1 m over jorden og 2,2 m fra skiven. Kniven kastes skråt nedad i en vinkel på 8,4o med vandret.

??b) I hvilken højde over jorden rammer kniven skiven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juli 2012 af peter lind

Find knivens starthastighed i henholdsvis vandret og lodret retning. I den vandrette retning er det en bevægelse med konstant hastighed. Brug dette til at finde hvor lang tid det tager for kniven at nå frem til skiven.

I den lodrette retning er det en bevægelse med den konstante acceleration tyngdeaccelerationen. Brug dette sammen med den fundne tid til at finde hvor langt kniven har bevæget sig i lodret retning.

Alternativt står der sikkert nogle formler i din bog som du kan bruge.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juli 2012 af mathon

se

Vedhæftet fil:kast_2.doc

Svar #3
14. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

Kan den ikke løses på en mere enkel måde? 

Opstillingen i det vedhæftede fil er vel over det gymnasiele niveau. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. juli 2012 af peter lind

Hvis du bruger #1

Hastigheden i vandret retning er vx = vo*cos(α) = 15,3*cos(8,4º)

da hastigheden er konstant fås at tilbagelagt strækning i vandret retning er vx*t = 2,2m. Heraf kan tiden det tager at bevæge sig hen til skiven findes.

I lodret retning har du en jævn voksende bevægelse med begyndelseshøjde 2,2 m begyndelseshastighed v0y = -v0*sin(8,4º) og acceleration -g. Bruger du formlen for en jævn voksende bevægelse får du

h=2,2m-v0*sin(8,4º)*t -½g*t2.

Indsætter du den fundne tid får du facit


Svar #5
22. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

Peter Lind 

i den sidste formel i #4 har du vel lavet en fejl? 

2,2 meter er afstanden i x-retningen (afstanden fra det punkt pilen kasten og når den rammer skiven). du mener nok 1,1 m, som er det punkt i y-aksen som pilen kastes fra. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. juli 2012 af peter lind

Det har du ret i. Undskyld


Svar #7
22. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

tak for hjælpen. 

så opgaven er løst ved først at finde den tid, som pilen er om nå til skiven. 

vx = Δx/t => t = vx / Δx = 0,15 s 

og dernæst bruger vi at 

y = y0 + v0y*t+(1/2)*a*t2 (gælder for konstant acceleration)

y = 1,1 - 2,24*0,15 - (1/2)*9,82*0,15= 0,56 m 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. juli 2012 af peter lind

Du runder lige lovlig meget af. Brug hukommelsen i din lommeregner til mellemregninger. Det er det den er beregnet til


Svar #9
22. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

ja, det burde jeg nok :) 


Skriv et svar til: skråt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.