Matematik

udvidet pythagoras ik

13. august 2012 af tupacG2900 (Slettet) - Niveau: C-niveau

c2=a2+b2-2ab cos C

c2-a2-b2 / -2ab = cos C

jeg tænker c2-a2-b2 blir negativ, så negativ divideret med negativ gir posivit og rigtig cosC!

korrekt?!


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. august 2012 af Euroman28

Du er ikke helt rigtig på den kommer til at hedde

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #2
13. august 2012 af tupacG2900 (Slettet)

hvad gjorde jeg forkert?

jeg tænker at positive a2 og b2 må trækkes fra på højre side, og  de bliver jo negative på venstre side så. der divideres derefter med negative 2ab, for ellers giver det -cosC eller sådan noget på højre side...


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. august 2012 af Euroman28

 

 

c^2=a^2+b^2 - 2ab * cos(C)

 

Hvoraf følger

 

c^2 + 2ab * cos(C) = a^2 + b^2

 

Hvoraf følger

 

2ab*Cos(C) = a^2 + b^2 - c^2

 

Hvilket tillader dig at skrive

Cos(C) = (a^2 + b^2 - c^2)/(2ab)

Som Tupac sagde "Thats just the way it is".

Den metode som anvendes i Gymnasiet til at bevise hvordan du Cos(C) i en vilkårlig er det bevis hvor højden til trekanten er udenfor trekanten. Tjek din lærebog for yderligere detaljer.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #4
13. august 2012 af tupacG2900 (Slettet)

det er run dmc, der siger dét. 

nu kan jeg faktisk ud fra algebra se, at den (din, den der giver den ''officielle'' cosC-formel) ligningsløsning er rigtig, så jeg må konkludere, at jeg gjorde et eller andet forkert i min løsning. hvad er det så, at jeg gjorde forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. august 2012 af Euroman28

Min gode mand jeg tænker på Tupac's Changes der siger han det i.

 

Du skal have Cos(C) til at stå alene.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. august 2012 af PeterValberg

det er sikkert fortegnsændringerne, der "snyder" dig:

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
13. august 2012 af tupacG2900 (Slettet)

Det var jo det, jeg forsøgte på i første indlæg, men jeg fuckede åbenbart fortegn op og ændrede på rækkefølgen i abc i tælleren. Hm. Jeg ser stadigvæk ikke, hvad jeg gjorde forkert.

c2=a2+b2-2ab cos C

c2-a2-b2 = -2abcosC 

c2-a2-b2 / - 2ab = cos C


^ jeg kan ikke se fejlen i min løsning, selvom facit jo ikke stemmer.

p.s. du har ret mht omkvædet i changes


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. august 2012 af PeterValberg

c2=a2+b2-2ab cos C

c2-a2-b2 = -2abcosC 

-1·(c2-a2-b2) = -1·(-2abcosC)    ....multiplicér begge sider med -1

(-c2+a2+b2) / 2ab = cos C     .....en lille omskrivning af tælleren :-)

(a2+b2-c2) / 2ab = cos C

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. august 2012 af PeterValberg

Glimrende hjemmeside, hvor du kan foretage trekantsberegninger

<< se her >>

Indtast de kendte værdier og få såvel manglende værdier samt beregningerne

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
13. august 2012 af tupacG2900 (Slettet)

#8 
Hvad, bortset fra facit, får dig til at lave trin 3 og 4 i løsningen af den ligning? Jeg kan ikke se det.

tak forresten, for linket, men jeg vil nu helst selv regne mine trekanter :-) Det er jo begrænset, hvor meget jeg får trig ind på rygraden, hvis jeg sætter alt ind i et regneprogram.


Brugbart svar (1)

Svar #11
13. august 2012 af PeterValberg

Jeg multiplicerer begge sider med -1 for at gøre størrelsen på højre side positiv
så jeg senere kan dividere med et positivt tal 2ab, - den måde kan jeg godt
lide at gøre det på :-)

Jeg gav dig linket, fordi jeg tænkte, at det kunne være rart med en mulighed
for at kunne kontrollere udregninger, - du har nemlig ret, man lærer ikke så
meget ved "bare" at bruge et beregningsværktøj :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
13. august 2012 af tupacG2900 (Slettet)

Uh, nu forstår jeg ingenting. Er min løsning af ligningen grundlæggende set korrekt? :/ Jeg ser ikke et brud på regnereglerne fra min hånd i løsningen i #0, og samtidigt vender du fortegn, fordi "du godt kan lide det", og det lyder jo lidt vilkårligt.


Svar #13
13. august 2012 af tupacG2900 (Slettet)

i øvrigt, er

-x+y = x-y

en korrekt generalisering?

-3+2 = -1  og 2-3 = -1, osv


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. august 2012 af PeterValberg

Dine udregninger i #0 er sådan set korrekte nok, du skal bare lige gøre dem færdig :-)

så passer det med formelsamlingerne...

#13 der er du lige hurtig nok :-)

(med mindre x=y)

men derimod er følgende udsagn korrekt:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #15
13. august 2012 af tupacG2900 (Slettet)

uh, -x+y = x-y var ren tanketorsk, det jeg mente var

-x+y = y-x (som det også fremgår af eksemplet, som jeg lige indføjer for at understrege)

-3+2 = 2-3 = -1, osv 

i regnemaskinen i min skalle er generaliseringen rigtig, og det er vist det samme som dit eksempel med minus-fortegn og paranteser siger. hvorfor paranteserne og minus-fortegnene?


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. august 2012 af PeterValberg

Okay :-)

det er korrekt at:

-x + y = y - x

Det er den såkaldte "kommutative lov" for addition, der siger:    a+b=b+a

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. august 2012 af PeterValberg

#15 efterprøv det med et taleksempel :-)

Sæt fx

x = 15 og y = 7

dermed er:

x - y = 15 - 7 = 8

eller

x - y = -(y - x) = -(7-15) = -(-8) = 8

Hvilket understøtter udsagnet:   x - y = -(-x + y) = -(y - x)

MEN antagelsen -x + y = x - y er derimod ikke korrekt...
Antag, at den er korrekt, så vil:

-x + y = x - y
-15 + 7 = 15 - 7
-8 ≠ 8

 

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. august 2012 af mathon

uden "minusforvikling"

               c2 = a2 + b2 - 2ab·cos(C)                        addér 2ab·cos(C)

               2ab·cos(C) + c2 = a2 + b2                              subtraher c2

               2ab·cos(C) = a2 + b2 - c2                        divider med (2ab)

               cos(C) = (a2 + b2- c2) / (2ab)


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. august 2012 af fairtradecola (Slettet)

#17 

Ja, du har jo ret. Generaliseringen er dog rigtig, forsåvidt værdierne angår. Det bliver i dit eksempel 8 i begge tilfælde. Det er kun fortegnet, der skifter. Så min generalisering er vel 50% korrekt :-P

x-y ±=-y+x

(haha)


Skriv et svar til: udvidet pythagoras ik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.