Matematik
Integration med substration
Hej.
Jeg er kommet lidt i knibe med en opgave jeg har fået for.
Jeg ender ud med, at have fået følgende brøk: Tæller: X og nævner U^1/3
Mit spørgsmål er så... Og det er nok på niveau med folkeskolen, men jeg kan bare ikke huske det! - hvordan får jeg flyttet rundt på den brøk, så det står på én linje?
Mvh. Jacob og på forhånd rigtig mange tak for hjælpen!
Svar #1
14. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
Måske refererer titlen til integration ved substitution.
Benyt, at
x / u1/3 = x · u-1/3
Svar #2
14. august 2012 af nielsenHTX
hvis du ender ud med to variabler så har du sandsynligvis lavet noget forkert, prøv at skrive hele opgaven.
Svar #3
14. august 2012 af JacobHolmJensen (Slettet)
Min opgave ser således ud (vedhæftet et billede)
Jeg kan så omskrive formlen til brøken: tæller: x og nævner (x^2 + 2)^1/3
Min substitution er som følger: X^2 + 2 = du/dx = x^2 = du = 1/2 xdx
Mange tak for hjælpen, det er værdsat!!!
Svar #4
14. august 2012 af DrNielsen
Det er ikke til at overskue det der. Ser stykket ud som følger:
x / (u^(1/3)) ?
Svar #5
14. august 2012 af JacobHolmJensen (Slettet)
Du kan se regnestykket jeg skal regne ud i den vedhæftede fil i min forrige kommentar :-)
Svar #6
14. august 2012 af peter lind
du skal bruge substitutionen u = x2+2 du = 2xdx eller ½du = xdx. Indsat giver der ½∫ u-½du
Svar #7
14. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
Det drejer sig om
∫ x / (x2+2)1/3 dx .
Med substitutionen u = x2 + 2, du = 2x dx , fås så
∫ x / (x2+2)1/3 dx = (1/2) · ∫ du / u1/3 = (1/2) · ∫ u-1/3 du = (1/2)·(3/2)·u2/3 + k = (3/4)·(x2+2)2/3 + k
Svar #8
14. august 2012 af JacobHolmJensen (Slettet)
Jeg kan ikke helt se hvordan du går fra ∫ x / (x2+2)1/3 dx og så til (1/2) · ∫ du / u1/3 ?
Hvor får du (1/2) fra? og hvordan er det blevet til u^-1/3 ?
Igen, rigtig mange tak for din tålmodighed og hjælp!!! :-)
Svar #9
14. august 2012 af peter lind
Jeg så ikke det 3 tal foran kvadratroden, Det giver så 1/u1/3 = u-1/3
Svar #10
14. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Faktoren (1/2) kommer fra substitutionen u = x2 + 2, hvorved du = 2x dx, eller x dx = (1/2) du .
I integralet ∫ x / (x2+2)1/3 dx substituerer man så (1/2) du i stedet for x dx, og u i stedet for x2+2 , så man får
(1/2) · ∫ du / u1/3
Svar #11
14. august 2012 af JacobHolmJensen (Slettet)
Jeg må indrømme (selvom det ærger mig), at jeg stadig ikke helt har fanget det da jeg ikke helt kan se hvordan du får flyttet 1/2 over på den anden side af integral tegnet uden at rode med u^1/3, men jeg må lige høre min lærer ad i morgen.
Du skal i hvert fald have utrolig mange tak for hjælpen, og den meget pædagogiske måde at forklare det! Vi har brug for flere som dig! :-)
Hilsen Jacob :)
Svar #12
14. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
#11
Det følger af, at x dx = (1/2) du. Man har så
∫ x / (x2+2)1/3 dx = ∫ (1/2) du / (x2+2)1/3
Dernæst foretager man så substitutionen u i stedet for x2+2:
∫ (1/2) du / (x2+2)1/3 = ∫ (1/2) du / (u)1/3 = (1/2) · ∫ u-1/3 du
Skriv et svar til: Integration med substration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
