Matematik

Brøkregning - brug for hjælp

23. august 2012 af malou190 (Slettet)

Hej allesammen,

Jeg har virkelig brug for hjælp til et simpel regnestykke men ved ikke hvorfor jeg sidder fast. Jeg kender resultatet men kan bare ikke få det til at gå op Det går ud på følgende

(x2-x1)*v=n*r*(y2-y1), her skal jeg isolere y1

jeg kender følgende v2=v1 dvs konstant men jeg ved også at v1 =2*v0

x2 = 2/3*x1

y2 = x1*v0/n*r

når jeg sætter det ind får jeg

((2/3*x1-x1)*v)/n*r + y2 = y1 hvordan forkorter jeg så videre?

Håber det giver mening? Jeg ved at jeg helst skal ende med y1=1/3*y2 men hvordan?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvad har v2 og v1 med udtrykket at gøre? Er v ikke konstant? Og hvad er v0 ? Det er meget rodet formuleret.

Umiddelbart finder man

y1 = y2 - [v/(n·r)]·(x2-x1)

     = x1·v0/(n·r) + (1/3)x1·v/(n·r)

     = x1·(v0 + (v/3))/(n·r)


Svar #2
23. august 2012 af malou190 (Slettet)

min måde ser sådan ud: (måske kan du se hvor det går galt)

(x2-x1)*v=n*r*(y2-y1)

=> y2 = y1-((x1-x2)*v)/n*r

           = y1 - ((x1-2/3*x1)*v)/n*r

           = y1 - 1/3 * (x1*v)/n*r           jeg ved desuden at y1 = (x1*v1)/n*r

           = ((x1*v1)/n*r) - 1/3 * (x1*v)/n*r

og jeg vil gerne have at y2 = 1/3*y1, men hvordan?

Undskyld for tastefejl før, jeg ville gerne isolere y2 i ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så får man

y2 = y1 - (x1 - x2)·v/(n·r)        (det er vigtigt med parentesen omkring n·r)

     = y1 - (x1 - (2/3)x1)·v/(n·r)

     = y1 - (1/3)x1·v/(n·r)

     = x1·v1/(n·r) - (1/3)x1·v/(n·r)

     = (v1 - (v/3))·x1/(n·r)

Det fremgår ikke, hvad sammenhængen mellem v og de forskellige indicerede v-størrelser er.


Svar #4
23. august 2012 af malou190 (Slettet)

Okay mange tak

Basically så skal bygger ligningen på idealgasloven hvor y'erne er temperatur og x'erne er tryk og da systemet bygger på en isochor proces antager jeg at voluminet er konstant ellers ved jeg ikke hvad v skal gøres af

den rigtige ligning er pV = nRT, hvor jeg har to tryk og to temp derfor (P2-P1)*V = nR(T2-T1) 

giver det mening???


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så gælder der jo, at

p1V/T1 = p2V/T2

Hvad er det, du forsøger at vise? Du ved så at p2 = (2/3)p1 ? Så er

T2 = (p2/p1)·T1 = (2/3)·T1


Svar #6
23. august 2012 af malou190 (Slettet)

Ja du har helt ret. Nu hvor jeg sidder og har løst den i hånden ud fra forrige beregning får jeg også 2/3*T1

Der må ha gået noget galt da jeg lavede den tidligere hvor jeg fik 1/3*T1 (jeg fik ikke skrevet det ned før, derfor blev jeg nødt til at løse den igen) Men du skal have tusind mange tak for hjælpen :D du er for sej!


Skriv et svar til: Brøkregning - brug for hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.