Matematik

Bestem x_0 for en bestemt tagentligning

26. august 2012 af Jessica1 - Niveau: A-niveau

Hej derude.. :)

Sidder med et matematik opgaver, hvor følgende er oplyst:

Funktionen f er givet ved:  f(x)=x- 50 * ln(x),  x>0

Det oplyses, at der netop er én værdi af x0, således at linjen med ligningen y=f´(x0)*x er en tangent til grafen for f.

Bestem denne værdi af x0

Har kigget nogle gamle tråde i gennem, men kan virkelig ikke forstå udregningerne til dem, idet der er en masse forskellige forklaringer osv. Håber der sidder en venlig person der ude, som har lyst til at hjælpe mig med denne opgave. For jeg kan virkelig ikke finde ud af den.. :(

På forhånd mange tak.. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2012 af peter lind

Tangentligningen er y = f'(x0)(x-x0) + f(x0). skal det give y = f´(x0)*x må konstantleddet være 0 så der gælder  -f'(x0)*x0)+f(x0)=0 Den ligning må du så løse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2012 af Andreww (Slettet)

f(x) = x2 - 50 * ln(x), x>0
f'(x) = 2x - 50/x

 

Solve(f'(x) * (y-x) + f(x) = f'(x)*y,y)           x referer til x0   og y  referere til x   (Det er nemmere i CAS uden x0)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2012 af mathon

tangentligning
                        y = f '(xo)·x + (f(xo) - f '(xo)·xo)

hvor
                        f(xo) - f '(xo)·xo = 0  
            
                        xo- 50·ln(xo) - (2xo - (50/xo)·xo) = 0

                        xo- 50·ln(xo) - (2xo2 - 50) = 0

                        xo- 50·ln(xo) - 2xo2 + 50 = 0

                        -xo- 50·ln(xo) + 50 = 0

                        xo2 + 50·ln(xo) - 50 = 0   og   xo>0      brug CAS-værktøj


Svar #4
26. august 2012 af Jessica1

mange tak for svarene.. :) har endelig forstået udregninger, mange tak..

Har dog bare det ene problem, at når jeg prøver at få CAS til at beregne det, giver den mig svaret:
5 √LambertW( 1/25 * e2)

Er der nogle, som vil være så venlig at prøve efter I deres CAS, og se om den giver noget brugebart svar.. :s eller er det bare mig som misforstår noget i "resultatet"?? 


Svar #5
26. august 2012 af Jessica1

har lige siddet og prøvet med nogle andre kommandoer, og løst opgaven.. :) 

Mange tak for hjælpen, I har virkelig reddet min dag.. 


Skriv et svar til: Bestem x_0 for en bestemt tagentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.