Fysik

Opgave 270- haster

26. august 2012 af nadja4 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg vil gerne spørge om der er nogen der kan hjælpe mig med følgende spørgesmål i fysik, for jeg kan ikke finde ud af det?

270. En gammel kanon med elevationen 330 tildeler ved affyringen en kugle på 20 kg og den kinetiske energi 100kJ. i opgaven ses der bort fra luftmodstand.

a) hvor stor er kanonens mundingshastighed?

b) hvad er højdeforskellen mellem kanonmundingen og det højeste punkt af kuglens bane?

c) hvor stor er kuglens kinetiske energi i banens højeste punkt?

d) Beregn Epot og Ekin for kuglen 2,1 s efter affyringen

e) beregn kuglens fart 2,1 s efter affyringen.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2012 af mathon

 

                  a) hvor stor er kanonens mundingshastighed?

                             (1/2)·(20 kg)·vmun2 = 105 J    v>0

                             vmun = 100 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2012 af mathon

   sæt g til 10 m/s2, som er lettere at regne med

   når du har forstået opgaven, kan du altid rette resultaterne til

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2012 af mathon

       2·(-10 m/s2)·Δy = 0 - (100 m/s)2

 

       vx = (100 m/s)·cos(33º)

       vy = (100 m/s)·sin(33º) - (10 m/s2)·t


Svar #4
26. august 2012 af nadja4 (Slettet)

Hvad mener du med svar #2 og #3 er det forslag til at bergene b ud eller noget andet for jeg forstår ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2012 af mathon

b) hvad er højdeforskellen mellem kanonmundingen og det højeste punkt af kuglens bane?

                      2·(-g)·Δy = v2 - vo2

                      2·(-10 m/s2)·Δy = 0 - (100 m/s)2

                      -(20 m/s2)·Δy = -104 m2/s2

                        Δy = (104/20) m = 500 m

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. august 2012 af mathon

c)
            den mekaniske energi er konstant

                          Emek = Ekin + Epot 

                          Emek = (1/2)·m·vo2 + m·g·0 = 105 J

                          Emek = (1/2)·m·02 + m·g·(500 m) = 105 J

kuglens kinetiske energi = 0 i banens højeste punkt

                             

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2012 af mathon

d)

efter 2,1 s

        vx = (100 m/s)·cos(33º) = 83,8671 m/s
        vy = (100 m/s)·sin(33º) - (10 m/s2)·(2,1 s) = 33,4639 m/s

        v = [83,8671 m/s ; 33,4639 m/s]

        v = ((83,8671 m/s)2+(33,4639 m/s))1/2 = 90,3 m/s

  
        Ekin = (1/2)·m·v2 = (1/2)·(20 kg)·(90,3 m/s)2 = 81541 J = 81,5 kJ

        Epot = (100 kJ) - (81,5 kJ) =  18,5 kJ


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2012 af mathon

e)

                v = ((83,8671 m/s)2+(33,4639 m/s))1/2 = 90,3 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. august 2012 af mathon

ret selv for tilnærmelsen

               g = 9,81 m/s2 ≈ 10 m/s2


Skriv et svar til: Opgave 270- haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.