Fysik

Opgave

01. september 2012 af Me292 (Slettet) - Niveau: C-niveau

d) En klump is vejer 2,0 kg og er ved temperaturen -100 °C. Beregn hvor meget energi der skal tilføres for at (1) opvarme isen fra -100 °C til 0 °C, (2) smelte isen, (3) opvarme den smeltede is fra 0 °C til 100 °C, og (4) fordampe vandet. (Varmefylde for hhv is og vand, samt smeltevarme og fordampningsvarme for vand findes i tabeller i Orbit).

 

Lyder opgaven. Jeg er meget forvirret.. Har ikke haft fysik siden folkeskolen! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2012 af peter lind

Det må du da til gengæld haft i gymnasiet.

Du skal bruge at tilført energi = massen * varmefylde*temperaturstigning

Til fordampning skal bruges massen *smeltevarmen


Svar #2
01. september 2012 af Me292 (Slettet)

Har ikke haft det siden folkeskolen nej :-) 

Hm, til 1. lyder det så: 

tilført energi = 2,0 * 100? Eller?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Til 1) benytter man den specifikke varmekapacitet for is med en masse m = 2,0kg og en temperaturændring ΔT = (0 -(-100))K = 100K .

ΔE = c · m · ΔT

Det er vigtigt at sætte enheder på.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2012 af peter lind

Du skal også gange med varmefylden


Svar #5
01. september 2012 af Me292 (Slettet)

Det er første gang at jeg ser de der formler i dag (altså tidligere!) 

Og jeg er ikke helt hjemme i hvad de betyder og symboliserer :-) 

Så c'et hvad står det for? 


Svar #6
01. september 2012 af Me292 (Slettet)

Og k'et også egentlig?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5, #6

Symbolet c benyttes her for den specifikke varmekapacitet (varmefylde). K er enheden Kelvin, der benyttes for temperatur og temperaturændringer.


Svar #8
01. september 2012 af Me292 (Slettet)

Og hvis nogle af dem ikke er oplyst, indsætter man bare et 0?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er da helt vildt.


Skriv et svar til: Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.