Matematik

Opgave med richterskala

02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen, er igang med en matematik aflevering og har lidt svært med denne opgave:

I mange år har man registreret det årlige antal jordskælv og deres styrke. Styrken måles på Richterskalaen og betegnes med M. Det har vist sig, at der gælder sammenhængen

  log (N) = 7,5 ? 0,9·M ,

hvor N er det årlige antal jordskælv med styrke på M eller derover på Richterskalaen.

a) Beregn det årlige antal jordskælv med en styrke på 5,0 eller derover - her ha 7.5-0.9*5=3, ( skal jeg så tag log af 3)?

b) Jordskælv med en styrke fra 5,0 til 5,9 betegnes som moderate.Beregn det årlige antal moderate jordskælv - denne her forstår jeg slet ikke

c) Hvor kraftige er de 50 kraftigste af de årlige jordskælv? - her har jeg log(50) = 7.5-.9*M, og isoleret M. M= 3.986641105


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

a) nej du skal jo tage den omvendte 10^x for at få N da:

10^(log(N)) = N

b) Du skal lægge alle jordskælv sammen fra og med M=5.0 til og med M=5.9. Integralregning?

c) ja du tænker rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er måske tale om udtrykket

log(N) = 7,5 - 0,9·M        ?

a) Indsæt M = 5, så beregner man det tilhørende log(N). Bestem så N af N = 10log(N) .

b) N(M) er det årlige antal jordskælv med en styrke på M eller derover.
     Her skal man derfor beregne N(5,0) - N(5,9) .

c) Fremgangsmåden er korrekt. Det skal så bare beregnes korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#1

b) Nej, det er ikke integralregning. Læs #2.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Aah, ja my bad.


Svar #5
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Andersen det forstår jeg ikke, du har gjort mig mere forvirret nu med alle opgaverne :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Prøv at forklare, hvad du ikke forstår i #2. Forstår du ikke forklaringen i a), b) eller c) ?


Svar #7
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Forstår ikke hvad der er blevet gjort forkert ved a'eren og b, forstår jeg ikke helt, skal jeg tag intervallet mellem 5.0-5.9 og minuse det eller? og c'eren mener jeg da er rigtigt, så forstår ikke hvorfor beregningen er forkert, da jeg jo siger: log(50) = 7.5-.9*M, og det vil jo sige at M er den ubekendte som jeg jo skal have isoleret og så regne M ud? og der får jeg M = 3.986641105


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

a) Man skal finde N af log(N) = 3 . Dit forslag om at tage log af 3 er ikke korrekt. Man skal bestemme det tal, hvis logaritme er 3. Det er forklaret udførligt i #2, hvordan det gøres, altså N = 10log(N) . Indsæt 3 i stedet for log(N).

b) Da N(5,0) er antallet af jordskælv med styrker på 5,0 eller derover, og N(5,9) er antallet af jordskælv med styrker på 5,9 eller derover, må N(5,0) - N(5,9) være antallet af jordskælv med styrker mellem 5,0 og 5,9 . Man skal derfor beregne N(5,0) og N(5,9) og til sidst beregne N(5,0) - N(5,9) .

c) Jeg forklarede jo, at din fremgangsmåde er korrekt. Dit resultat er bare ikke beregnet korrekt.

 


Svar #9
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Hvordan ville du så opskrive regnestykket for b - er det muligt at det giver 131.0568149? og c'eren kan jeg ikke få til et andet resultat, både mit matematik program og lommeregner giver dette, som der er blevet skrevet ned


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

b)

Beregn N(5,0) og beregn N(5,9) . N(5,0) er beregnet i a) , og det er samme fremgangsmåde for N(5,9)

N(5,0) - N(5,9) = 107,5 - 0,9·5,0 - 107,5 - 0,9·5,9

c) M = (7,5 - log(50)) / 0,9 ≈ 6,446


Svar #11
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Altså jeg har lige regnet c'eren ud via din måde, og der giver det mig altså 3.9866? jeg tror du forveksler b og c, da min b giver 6.4 og c giver, som jeg sagde tidligere 3.9866


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, du regner galt. Du bruger den naturlige logaritme ln() , mens opgaven klart benytter 10-tals logaritmen log() .


Svar #13
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Jeg brugte 10-tals logaritmen, men kan se mit program var lidt dum.. Må jeg så spørge om resultatet for b) da jeg formoder at mit program heller ikke regner b) rigtigt ud og må jeg også spørge om a)? jeg får nemlig mit til 12.5


Brugbart svar (1)

Svar #14
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er da klart, at du brugte den naturlige logaritme. Men logaritmefunktionen indgår jo slet ikke i beregningerne til b), så du burde da være i stand til selv at regne de to tal N(5,0) og N(5,9) ud, selv om du ikke kan finde ud af at benytte log() på dit regneapparat. Du kan regne det hele i google's lommeregner, hvis det skulle komme dertil.


Skriv et svar til: Opgave med richterskala

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.