Fysik

Fysikopgave - Tryk i to cylindre

05. september 2012 af Chp4272 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven tager udgangspunkt i en tegning af to cylindre, som er forbundet. For enden af hver cylinder er et stempel. Rummet mellem de to stempler er fyldt med vand. Det ene stempel har en diameter på 2 cm det andet på 1 cm.

Stempel 1 låses fast og stempel 2 påvirkes med kraften F2 = 100 N rettet indad mod cylinderen.

- Bestem trykket i cylinder 2:
Jeg har først beregnet tværsnitsarealerne af cylindrene til hhv. 4 π cm2 og π cm2 . Dermed bliver trykket i cylinder 2:31,83 Pa.

- Hvad er trykket i cylinder 1:
Er kraften det samme i begge cylindere? Altså 100 N?

- Hvilken kraft F1 virker i cylinder 1?

- Nu løsnes stempel 1. Stempel 2 bevæger sig 5.0 cm indad. Hvor langt bevæger stempel 1 sig udad?
 

Vedhæftet fil: Opgave 267.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2012 af peter lind

Da cylindrene er forbundet er trykket i de 2 cylindrer det samme

Vand er usammentrykkelig, så rumfanget af vand er konstant


Svar #2
05. september 2012 af Chp4272 (Slettet)

Mange tak Peter!

Jeg er dog stadig i tvivl mht den sidste opgave, da jeg ikke har nogen oplysninger om voluminet af vandet?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2012 af peter lind

Du kan bruge at det rumfang der "forsvinder" i stempel 2 må dukke op ekstra i stempel 1


Svar #4
05. september 2012 af Chp4272 (Slettet)

Ja det har du ret i! Tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2021 af roshan69

her


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2021 af Soeffi

#5. Det er en ældre opgave...

1) Trykket er (100 N)/(π cm2) = (102 N)/(π (10-2 m)2) = (102 N)/(π (10-4 m2)) = 106/π Nm-2 = 3,18·105 Pa.

2) Der er samme tryk i cylinder 1 som i cylinder 2 (Pascal's princip).

Da forholdet mellem tværsnitsarealet i cylinder 1 og cylinder 2 er 4:1, så gælder:...

3) Kraften er 4 gange større i cylinder 1 end i cylinder 2 (Pascal's princip).

4) Stemplet i cylider 1 bevæger sig en fjerdedel så langt: (5 cm)/4 = 1,25 cm (rumfang bevares, se: #1).

Vedhæftet fil:1231260.jpeg

Skriv et svar til: Fysikopgave - Tryk i to cylindre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.