Matematik

Løsning af ligning (potensfunktion)

11. september 2012 af ab92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!


Jeg har efterhånden brugt en hel del til i forsøg på at løse følgende ligning: 80*x^-0,65=20

Resultatet skulle blive 8,44, hvilket jeg ikke er "i nærheden af at få".

 

Nogen som vil give en hånd?

 

Kh, Andreas :)


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2012 af peter lind

divider 80 op i ligningen og tag logaritmen på begge sider


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2012 af nielsenHTX

80*x^(-0,65)=20  ⇔

x^(-0,65)=20/80  ⇔

x=(1/4)^(-1/0,65)≈8,438

 


Svar #3
11. september 2012 af ab92 (Slettet)

#1


divider 80 op i ligningen og tag logaritmen på begge sider

 

Det tror jeg, at jeg har prøvet. Jeg har i hvert fald prøvet følgende:

 

80*x^-0,65=20

x^-0,65=0,25

-0,65*log(x)=log(0,25)

log(x)=log(0,25)/-0,65

x=10^log(0,25)/-0,65

 

og det giver ,384615??


Svar #4
11. september 2012 af ab92 (Slettet)

#2


80*x^(-0,65)=20  ⇔

x^(-0,65)=20/80  ⇔

x=(1/4)^(-1/0,65)≈8.438

 

Skriver jeg det ind på lommeregneren (TI-89) får jeg ,11851, og det er hvis jeg dropper "minus-tegnet" som den ikke vil godkende?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2012 af nielsenHTX

#4 har aldrig brugt en TI-89 så kan ikke hjælpe dig med hvorfor den evt. ikke vil regne det ud, men der er regnet rigtigt i #2.

men hvis du skriver (1/4)^(-1/0,65) skulle den meget gerne kunne regne, husk parenteser

det er også det du gør galt i #3 du skal huske parenteser det skal være x=10^(log(0,25)/-0,65)

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. september 2012 af peter lind

#3 Du må have slået forkert op på lommeregneren for resten er rigtig. Iøvrigt kan man direkte se uden brug af lommeregner at resultatet er større end 1


Svar #7
11. september 2012 af ab92 (Slettet)

Jeg forstår det simpelthen ikke. Uanset hvilke af de to løsningermodeller jeg benytter mig af, og uanset hvordan pokker jeg sætter de parenteser, så er resultatet ,11851.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2012 af peter lind

Det er en fortegnsfejl. Du skriver i #4 at du dropper minustegnet. Gør du det får du den reciprokke af det rigtige resultat. 1/0,11851 = 8,4381


Svar #9
11. september 2012 af ab92 (Slettet)

#8


Det er en fortegnsfejl. Du skriver i #4 at du dropper minustegnet. Gør du det får du den reciprokke af det rigtige resultat. 1/0,11851 = 8,4381

 

Aahh.. Så jeg straks mere rolig. Kunne du forklare mig hvordan jeg får minustegnet med? Indsætter jeg det, skriver den syntax.


Svar #10
11. september 2012 af ab92 (Slettet)

#9


#8


Det er en fortegnsfejl. Du skriver i #4 at du dropper minustegnet. Gør du det får du den reciprokke af det rigtige resultat. 1/0,11851 = 8,4381

 

Aahh.. Så jeg straks mere rolig. Kunne du forklare mig hvordan jeg får minustegnet med? Indsætter jeg det, skriver den syntax.

 

Jeg har fundet ud af det nu. 

Tak til jer alle. Det var en stor hjælp :)
 


Skriv et svar til: Løsning af ligning (potensfunktion)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.