Matematik

Afstanden mellem linierne l og m i et plan

11. september 2012 af Aristote (Slettet) - Niveau: A-niveau

En plan har ligningen 10*x-9*y+8,5*z-34=0

Først skulle jeg bevise om punktet P=(2, 2, 1/3) er belliggende i planen = Punktet befandt sig ikke i planet

Derefter får jeg at vide at en linie, l, går gennem P. Linjen har retningsvektoren (1, -3, 7)

Jeg skulle så beregne vinklen mellem linien og planen = 37,908 deg

En anden linie, m, går gennem punkterne A = (1, 4, -9)  og B = (0, 1, -6)

 

Opgave C - Beregn afstanden mellem linierne l og m

Opgave D - Beregn afstanden mellem punkt A og planen

 

Har brug for hjælp til opgave A og C - tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvad går opgave A ud på?

C) Beregn afstanden mellem et punkt på linien l til linien m som funktion af parameteren for linien l, og find så minimum for denne afstand.


Svar #2
11. september 2012 af Aristote (Slettet)

I opgave A skal jeg bevise om punktet P er beliggende i planen


Svar #3
11. september 2012 af Aristote (Slettet)

Kan du lokkes til at vise et eksempel? 

Jeg roder lidt rundt i det, er lige begyndt på emnet. og kan ikke finde et ordentligt eksempel i min lærebog..


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Men den har du jo løst. Hvad skal du have hjælp med der?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2012 af mathon

tegn en skitse og få overblik

beregn vinklen V
                            mellem retningsvektor r = [1, -3, 7]

                            og planens normalvektor n = [10,-9,8.5]

                           
                       hvis V<90º
                                               er den søgte vinkel komplementvinkel til V

                       hvis V>90º
                                               er den søgte vinkel supplementvinkel til V


Svar #6
11. september 2012 af Aristote (Slettet)

Ja, jeg har løst opgave A troede du spurgte pga. interesse :)

Jeg mangler at løse: Opgave C og Opgave D

Kunne du lokkes til at vise et eksempel, hvordan Opgave C og Opgave D løses? Jeg har ikke kunne finde et ordentligt forklaret eksempel i bogen. Jeg er desværre ikke nok inde i stoffet til at udlede de ting som du beder mig om i #1


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

I #0 skrev du, at du havde brug for hjælp til opg A og opg C, og da opg A ikke var specificeret, spurgte jeg om den.

D) Afstanden mellem punkt A og planen findes ved at benytte punkt-plan-afstandsformlen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2012 af mathon

generelt

                    planen α med
                                               ligningen     α:  ax + by + cz + d = 0
                    har til punktet
                                               P = (xo,yo,zo)
                    afstanden


                                              dist(α,P(xo,yo,zo)) = | a·xo + b·yo + c·zo + d | / √(a2+b2+c2)


Svar #9
11. september 2012 af Aristote (Slettet)

#7

Det var en fejl, har vist lige været for hurtig på tasterne. beklager!

Kan du give et matematisk eksempel til opgave C?


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Sideste linie i #5 er ikke korrekt. Det bør være:

                       hvis V>90º
                                               er den søgte vinkel komplementvinkel til vinkel V's supplementvinkel.

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Den vinkel, du har bestemt, er ikke vinklen mellem linien og planen. Du har bestemt vinklen mellem liniens retningsvektor og planens normalvektor. Se #5, #10.


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. september 2012 af mathon

dvs #5

korrigeret og udtrykt mindre kryptisk

 

tegn en skitse og få overblik

beregn vinklen V
                            mellem retningsvektor r = [1, -3, 7]

                            og planens normalvektor n = [10,-9,8.5]

                           
                       hvis V<90º
                                               er den søgte vinkel 90º - V

                       hvis V>90º
                                               er den søgte vinkel V - 90º

 

 

 


Skriv et svar til: Afstanden mellem linierne l og m i et plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.