Matematik

Isolering af x

11. september 2012 af FHF1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Har lige brug for lidt hjælp. Denne opgave skal jeg isolere x.

Opgaven ser således ud:

Y = - (36x/(100-x))

Jeg har sat parantes da forskriften står med negativ fortegn altså minus.

Hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Gang med (100-x) på begge sider og saml så alle led med x på venstre side, reducer, og isoler x.


Svar #2
11. september 2012 af FHF1 (Slettet)

Denne fremgangsmåde er ikke korrekt. Iflg. læreren skal jeg sætte x udenfor parentes før jeg ganger på begge sider.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det giver ingen mening, sådan som du har skrevet det op.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2012 af dalsgaard (Slettet)

Y = - (36x/(100-x))

Y = - (36x/((100x/x)-x))

Y = - (36x/((100/x)-1)(1/x)

Y= - (36/((100/x)-1)

Y= - 36 * 1/((100/x)-1)

1/Y=-1/(36) * ((100/x)-1)

 

Dertil, og så synes jeg ikke rigtigt, det giver meget mening længere.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Efter linie 3 er der ikke balance i parenteserne. Men så er det da simplere således:

y = -36x / (100 - x)

1/y = (x - 100) / (36x) = (1/36) - 25/(9x)

25/(9x) = (1/36) - (1/y) = (y - 36)/(36y)

9x/25 = 36y/(y-36)

x = (25/9)·36y/(y-36) = 100y/(y-36)

Alternativt:

100y -xy = -36x

x·(y-36) = 100y

x = 100y/(y-36)


Svar #6
12. september 2012 af FHF1 (Slettet)

Forstår jeres undren. Prøver lige at gøre det mere overskueligt. 

Denne sammenhæng ser således ud.

=

minus 

tæller: 36x

nævner 100-x

Det er herfra jeg ikke helt kan følge min lærer idet x skal sættes udenfor en parentes inden man isolerer x. Gav dette mere mening?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, og det er den sammenhæng, der er løst et par gange i #5.


Skriv et svar til: Isolering af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.