Fysik

Keplers 3. lov

12. september 2012 af ano123 (Slettet)

Jeg kan simpelthen ikke få vendt min jerne så den 3. lov giver mening for mig... 

Kan i hjælpe mig med dette spørgsmål?

Brug data om Jupiters fire store galileiske måner, til at eftervise at de opfylder Keplers 3. lov.
http://da.wikipedia.org/wiki/Galileiske_m%C3%A5ner

 

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Kepler's 3. lov siger, at for forskellige legemer i bane omkring samme centrale legeme, gælder der, at forholdet

T2/a3 mellem kvadratet på legemets omløbstid T og kubus på legemets halve storakse a i sin elliptiske bane er konstant. Undersøg, om det er tilfældet for Jupiters måner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2012 af peter lind

For de 4 måner beregn T2/a3. T og a er opgivet i tabellen


Svar #3
12. september 2012 af ano123 (Slettet)

Hvad står T og a for?? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Læs forklaringen i #1. T er omløbstiden, og a er den halve storakse.


Svar #5
12. september 2012 af ano123 (Slettet)

så halv storaksen er diameterne ? ELLER RADIUS ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Den halve storakse er den halve storakse i den elliptiske bane. Det er hverken en diameter eller en radius. Det svarer til middelafstanden i banen.


Svar #7
12. september 2012 af ano123 (Slettet)

Jeg takker for jeres hjælp, men jeg forstår stadigvæk ikke hvordan jeg skal regne det ud..... 


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2012 af peter lind

Se i den henvisning til wikipedia, du har angivet i #0. Lige under billederne af månen er der angivet middelafstande og omløbstider. Det er de tal du skal bruge


Svar #9
12. september 2012 af ano123 (Slettet)

Ja men hvordan efterviser man det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvis Keplers lov gælder, er forholdet T2/a3 konstant for Jupiters måner. Undersøg, om det er tilfældet.


Svar #11
12. september 2012 af ano123 (Slettet)

så det er ikke tilfældet for den første måne Io?


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jeg har ikke regnet på tabellen, men hvorfor skulle det ikke være tilfældet?


Svar #13
12. september 2012 af ano123 (Slettet)

Fordi den ikke har den samme konstant som de andre måner (Europa og Ganymedes)

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Er der stor forskel? Hvorfor viser du ikke dine resultater her?


Svar #15
12. september 2012 af ano123 (Slettet)

Jeg lavede en regne fejl, de har alle den samme konstant på 3.11473?e−7, og opfylder derfor den 3.lov. 

Tak for hjælpen og tålmodigheden :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Hej :) hvordan regnede du det ud med formlen T2/a3???
f.eks her ved den første måne: T omløbstiden 421700 km og a den halve storakse 1d 18t 27m 33,5s

kan i vise mig det plz


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Du roder rundt i omløbstid og halve storakse. Omløbstiden er en tid og den måles i tidsenheder (dage, timer, minutter, sekunder), mens den halve storakse er en længde, der måles i længdenheder (km).

Beregn forholdet T2/a3 for hver af månerne.


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

ak ja, undskylder fejlen. 

men kan du vise mig hvordan man gør? så klarer jeg resten selv :) for jeg kan da virkelig ikke se hvordan man siger dage, timer, minutter og sekunder divideret med en længde hehe


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

hm?


Brugbart svar (0)

Svar #20
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Man omregner dage, timer, minutter, sekunder til decimaltal i dage.

24t = 1d
60min = 1t
60sek = 1min


Skriv et svar til: Keplers 3. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.