Matematik

Isolering i ligning

16. september 2012 af kidflux (Slettet) - Niveau: B-niveau

Mit eksempel nedenfor er godt nok fra fysik, men det er den matematiske fremgangsmåde jer er i tvivl om:

fra:

R=p*l/A

isoleres l til:

l=A*R/p

hvordan er man kommet frem til dette?

(Jeg ville have ganget med l for at få den over til højre for lighedstegnet og trukket R fra på højre side og dermed fået noget ala : l=p*A-R, men det er jo ikke rigtiigt. Hvor kan jeg lære disse grundlæggende regler for ombytning henne?)


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. september 2012 af Andreww (Slettet)

R = (p·l) / A       ⇔   A·R = (p·l)·A/ A     ⇔   A·R = p·I      ⇔   (A·R) / p = I

Der er ikke tale om at "ombytte", men derimod at gange med den samme faktor på begge sider af lighedstegnet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. september 2012 af mathon

 

                                  ρ·L / A = R                            multiplicer med   A   på bege sider                

                                  ρ·L = R·A                              divider med  L  på begge sider

                                  ρ = (R·A) / L

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. september 2012 af kapper1764 (Slettet)

Det er det rigtige du har fat i..

Når man isolerer bruger man modsætningerne i matematik f.eks. multiplikation og division.

Derfor tager jeg opgaven trinvis, og får således dette:

1. R=p*I/A

2. R*A=p*I/A*A              (Dette gør jeg, da der heletiden skal være ligevægt)

3. R*A / p = I * p / p             (jeg byttede kun rundt på dem, da det så bliver lettere at regne - med forskriften)

4. R*A / p = I

 


Svar #4
16. september 2012 af kidflux (Slettet)

Tak for hjælpen, det giver god mening - og det hjælper med forskellige vinkler på det.


Svar #5
16. september 2012 af kidflux (Slettet)

Har lige en til der ser meget mere kompliceret ud :

R=Rο(1+a*t)

isolering af a bliver til:

a=Rt-Rο/Rο*t

Hvordan er man gået frem her?

 


Svar #6
16. september 2012 af kidflux (Slettet)

Hvis man skulle isolere Rο i følgende:

R=Rο(1+a*t)

skulle man dividere med Rο eller tage hele parentes ledet med en eller flere regneregler?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. september 2012 af Andreww (Slettet)

R=Rο(1+a*t)     ⇔   R = Ro + Ro·a·t


Svar #8
16. september 2012 af kidflux (Slettet)

ville det blive til:

Ro=a*t-R-Ro

?


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. september 2012 af mathon

 

 

                                   R = Rο(1+α·t)

                                   Ro = R / (1+α·t)


Svar #10
17. september 2012 af kidflux (Slettet)

Så man snupper simpelthen hele parentesen med en division..Tak!


Skriv et svar til: Isolering i ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.