Matematik

Cirkel og skæringspunkter

16. september 2012 af laura122 (Slettet)

Kan ikke finde ud af denne opgave, nogle der kan hjælpe?

 

Cirklen c1 har centrum i (11,5) og radius 5.

Cirklen 2 har centrum i (5,1) og radius 3.

Tangenten til c1 i (7,8) skærer c2 i to punkter. Bestem disse to punkters koordinater.

 

mvh Laura


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Bestem først ligningen for tangenten til c1 i (7,8) . Bestem ligningen for cirklen c2, og bestem så skæringspunktet mellem linien og cirklen c2.


Svar #2
16. september 2012 af laura122 (Slettet)

Nu har jeg bestemt de to ligninger, men hvordan skal jeg bestemme skæringspunktet mellem linjen og cirklen c2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis linien har ligningen

y = ax + b

og cirklen har ligningen

(x - x0)2 + (y - y0)2 = r2

skal skæringspunkternes koordinater (x,y) opfylde begge ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2012 af mathon


           Cirklen 
                                          c1:
   (x -11)2 + (y-5)2 = 52

tangenten til c1 i (7,8)
har ligningen
                                                  (7 -11)·(x -11) + (8-5)·(y-5) = 25

                                                  (-4)·(x -11) + (3)·(y-5) = 25

                                                  -4x + 44 + 3y - 15 = 25

                                                  3y = 4x + 25 - 29

                                            L:    y = (4/3)x - (4/3)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2012 af mathon

skæring mellem
cirklen
                                          c2:    (x - 5)2 + (y -1)2 = 32    og    linjen   L:   y = (4/3)x - (4/3)
                                         

     kræver
                                                
(x - 5)2 + ((4/3)x - (4/3) -1)2 =  9   ...............
 


Svar #6
16. september 2012 af laura122 (Slettet)

Mange tak for hjælpen!

Det var meget svært at reducerer, så jeg brugte 1.33 istedet for (4/3). Så jeg har nu fundet det første skæringspunkt.

Men der er jo to steder hvor linjen skærer. Hvordan finder jeg den anden?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2012 af mathon

 

                                                (x - 5)2 + ((4/3)x - (4/3) -1)2 =  9

                                                (x - 5)2 + ((4/3)x - (7/3))2 =  9

                                                (25/9)x2 - (146/9)x + (193/9) = 0

                                                25x2 - 146x + 193 = 0

                                                    x1 = (73 - 6√(14)) / 25 = 2,022      v     x2 = (73 + 6√(14)) / 25 = 3,818

       koordinerede 2.koordinater

                                                    y1 =  = (4/3)·2,022 - (4/3) = 1,363     v     y2 = (4/3)·3,818 - (4/3) = 3,757

                                                                                            ( 3 dec.)

       skæringspunkter:

                                                   S1 = (2.022 ; 1.363)      og       S2 = (3.818 ; 3.757)


Svar #8
17. september 2012 af laura122 (Slettet)

Mange tak - det hjalp mig utrolig meget!


Skriv et svar til: Cirkel og skæringspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.