Fysik

Beregn sluthastigheden med ubekendt begyndelseshastighed

17. september 2012 af HallC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået følgende opgave stillet:

5. Et 2.16m langt skråplan uden gnidning er løftet 35 grader fra vandret. En hvilende 4.52kg klods slippes og glider hele vejen ned. På et skråplan kan tyngdekraften opdeles i en normaldel, som ophæves af planets modtryk, og en paralleldel, som trækker i skråplanets retning.


a) Find tyngdekraften på klodsen, og vis at skråplanet opdeler tyngdekraften i to dele vinkelret på og parallelt med skråplanet.

Jeg har fået at kraften (Fnormal) er lig 36.36N.

b) Brug kraftens arbejde til at udregne sluthastigheden

Det er her jeg går i står - hvordan skal jeg regne sluthastigheden, når jeg ikke kender begyndelsesværdien??

Nogen der kan hjælpe mig igang med en formel??


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2012 af peter lind

Du må regne med at begyndelseshastigheden er 0, hvis der ikke står andet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2012 af mathon

 

           
                                   Fnormal = (4,52 kg) · (9,81 N/kg) · cos(35º) = 36,3098 N

                                   Fparallel = (4,52 kg) · (9,81 N/kg) · sin(35º) = 25,4244 N

 


                                   kraftens arbejde            =           opnået kinetisk energi

                                 m·g·sin(35º) · (2,16 m)    =                 (1/2)·m·v2

       hvoraf
                                  vnederst = √( 2·(9,81 m/s2)·sin(35º) · (2,16 m) )  =  4,93 m/s

 

 


Skriv et svar til: Beregn sluthastigheden med ubekendt begyndelseshastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.