Matematik

Matematik

18. september 2012 af Niclasmathias (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hansen køber vin i Frankrig og sælger vinen til private med
en fast fortjeneste p°a 15,00 kr. pr. flaske, uanset hvilken type vin, det drejer
sig om.
Salgsprisen pr. flaske eksklusiv moms kan bestemmes som indkøbspris pr.
flaske + fortjenesten.
Lad x være indkøbsprisen for en vilk°arlig flaske vin, som Hansen køber i
Frankrig, og lad f(x) være salgsprisen inklusiv 25% moms.
 

1. Bestem en forskrift for funktionen f.
2. Lad nu x være salgsprisen inklusiv moms. Bestem en forskrift for f−1
og gør rede for betydningen af f−1(x).

 

 

Jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe den an, så håber der er en der vil hjælpe, da jeg ikke er så god til det med forskrifter


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2012 af mathon

 

                       1.
                                      f(x) = y = (x + 15 )·1,25 = 1,25x + 18,75 

                       2.

                                      x = f -1(y) = (y-18,75) / 1,25 = 0,80·y - 15

    eller skrevet med ombyttede x og y:

                                      g(x) = f -1(x) = 0,80·x - 15


                                       f -1(x) er indkøbsprisen som en funktion af salgsprisen med moms


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

f -1 (x) betyder blot at man isolerer x som funktion af y.


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.