Matematik

Enkelt spg om argument.

19. september 2012 af YesMe (Slettet)

Hvis man skulle finde argumentet θ til den imaginære tal, i  .. så må θ = π/2.

Hvis jeg så skal gøre det samme med -i  .. så må θ = -π/2

kun fordi, jeg ønsker at gange -1 på hver sider. Altså,

hvis θ = π/2 gælder for img(i), så må θ = -π/2 gælde for img(-i).

Men når jeg kigger på facitlisten, siger den, at det skulle være 3π/2.

Er der noget galt med -π/2?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke noget galt med -π/2 -- det er blot ikke i intervallet [0;2π[ , hvor man sædvanligvis angiver argumentet for et komplekst tal. Der gælder jo, at

                  -π/2 ≡ 3π/2 (mod 2π) .

Vi har her

-i = (-1)·i = e · eiπ/2 = ei(π + π/2) = ei3π/2


Svar #2
19. september 2012 af YesMe (Slettet)

#1

Sådan skal det være. Tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du må ikke forledes til at tro, at man generelt finder argumentet for det komplekse tal -z ved at gange argumentet for z med -1. Hvis vi har

z = r · e , er

-z = z·(-1) = r · e · e = r · ei(θ+π) .

I almindelighed er θ+π ikke kongruent med -θ (mod 2π). Vi kan forsøge at løse ligningen

            θ+π ≡ -θ (mod 2π) .

At to tal a og b er kongruente (mod 2π), betyder, at der findes et helt tal p ∈ Z , så at

                  a = b + p·2π ,

hvilket her oversættes til, at der findes et helt tal p , så at

             θ+π = -θ + p·2π , dvs

           2θ = p·2π - π , eller

            θ = pπ - π/2 , p ∈ Z .

Det gælder altså kun for komplekse tal z, der er rent imaginære (altså hvor realdelen er lig med 0), at argumentet til -z er lig med minus argumentet til z .


Svar #4
20. september 2012 af YesMe (Slettet)

#3

Tak for rådet/påmindelsen.


Skriv et svar til: Enkelt spg om argument.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.